Svjetski dan štitnjače obilježava se danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu

406

Iako se službeno obilježava tek u ponedjeljak, Svjetski dan štitnjače Hrvatsko društvo za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora i Udruga za bolesti štitnjače počeli su ga obilježavati već danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Liječnici specijalizirani za bolesti štitnjače do 15 sati odgovarat će na pitanja građana, a dijelit će i letke s informacijama o štitnjači i mogućim bolestima.

Inače, bolesti štitnjače danas su jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema. Svaka treća osoba starija od 50 godina ima čvor u štitnjači. Bolesti štitnjače češće su u žena. Najčešći uzroci su svakodnevni stres, nepravilna prehrana i život u onečišćenoj sredini.

VEZANE VIJESTI
U Zagrebu u subotu jubilarna 15. "Povorka ponosa"

U Hrvatskoj godišnje od raka štitnjače oboli oko 450 osoba, a Hrvatska je jedna od zemalja s najvišom godišnjom incidencijom tog karcinom u svijetu.

Osobito je bitno praćenje funkcije štitnjače kod trudnica, jer nedostatak hormona štitnjače u trudnoći ima nepovoljan učinak na razvoj ploda, a nedostatak hormona štitnjače u ranom djetinjstvu uzrokuje razne funkcijske i razvojne poremećaje.

Rano otkrivanje bolesti štitnjače može pomoći da se izbjegnu nepotrebne tegobe i komplikacije bolesti. Iako se glavnina dijagnostike obavlja putem analize uzoraka krvi i skeniranja štitnjače, od velike je koristi i samopregled kojim se mogu otkriti izbočine ili otekline na štitnoj žlijezdi, što je znak da se valja obratiti liječniku.

VEZANE VIJESTI
Petrinja se po peti puta predstavila Zagrebu

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here