TOP 10: Iznimno važne stvari koje su izumile – žene!

Bilo da su to stvari za zabavu ili su od velikog značaja za svakodnevni život, izumi žena su uvelike doprinjeli načinu na koji živimo, te su pomogli oblikovati put ljudske povijesti.

2869

Kroz povijest, većina svjetskih vođa, mislioca i izumitelja bili su muškarci. Unatoč tome, mnogo stvari koje poznajemo i bez kojih danas ne možemo izumile su – žene! Bilo da su to stvari za zabavu ili su od velikog značaja za svakodnevni život, izumi žena su uvelike doprinjeli načinu na koji živimo, te su pomogli oblikovati put ljudske povijesti. Donosimo vam 10 iznimno važnih stvari koje su izumile žene.

9PRVI LIJEK ZA GUBU

Guba uzrokuje promjenu boje kože na nekim mjestima, a spominje se još od vremena izvorne Biblije. Zadavala je velike probleme čovječanstvu gotovo otkad ono postoji. Inficira kožu, mozak, sluznicu, oči, usta i nos. Vrlo teško se liječi, ali neke epidemije su spriječene i bolest je suzbijena. Zahvalni na tome možemo biti ženi po imenu Alice Ball koja je otkrila način na koji davati čaulmogrino ulje, što će postati prvi učinkovit način liječenja gube! Čaulmogrino ulje, ekstrakt iz sjemena stabla, u to je vrijeme bilo tek neznatno djelotvorno. Nije se moglo konzumirati bez mučnine i povraćanja, a nakon ubrizgavanja, ulje se nije moglo ravnomjerno rasporediti po koži. Kemičarka po struci, Alice Ball došla je do načina da izolira masne kiseline koje su onemogućavale ravnomjerno rasprostranjivanje čaulmogrinog ulja i stvorila je prvu injekcijsku verziju koja je odradila posao kako treba.

PREKOlistverse.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime