TOP 10: Iznimno važne stvari koje su izumile – žene!

Bilo da su to stvari za zabavu ili su od velikog značaja za svakodnevni život, izumi žena su uvelike doprinjeli načinu na koji živimo, te su pomogli oblikovati put ljudske povijesti.

1233

Kroz povijest, većina svjetskih vođa, mislioca i izumitelja bili su muškarci. Unatoč tome, mnogo stvari koje poznajemo i bez kojih danas ne možemo izumile su – žene! Bilo da su to stvari za zabavu ili su od velikog značaja za svakodnevni život, izumi žena su uvelike doprinjeli načinu na koji živimo, te su pomogli oblikovati put ljudske povijesti. Donosimo vam 10 iznimno važnih stvari koje su izumile žene.

8BRISAČI VJETROBRANSKOG STAKLA

Bez obzira gdje pada kiša, brisači vjetrobrana pomogli su vozačima da ostanu sigurni i jasno vide cestu. Sve to zahvaljujući izumu Mary Anderson. Ona je 10. studenog 1903. podnjela patent za uređaj koji je dopirao do vanjskih prozora iz automobila i čistio staklo po kiši ili snijegu. Ideja joj je osvanula u zimu 1902. dok je gledala vozila. Shvatila je da vozači moraju viriti iz prozora svojih automobila tijekom padalina kako bi vidjeli cestu. Mary je u to doba pokušala prodati svoju ideju raznim kompanijama, ali su je odbijali govoreći da je izum beskoristan! Od svojeg izuma nije vidjela ‘ni lipu’, a danas je neizostavan dio svakog vozila i nezamislivo je voziti se bez brisača tijekom padalina i lošeg vremena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here