TOP 10: Uobičajene stvari koje su nekad bile zabranjene

Nekada zabranjene stvari na ovom popisu kreću se od sporta, pića, pa sve do blagdana...

1013

Neke stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo nekada su bile ilegalne. Bile su zabranjene unatoč tome što nisu predstavljale nikakvu opasnost. Oni koji su bili odgovorni za te zakone, vrlo često su imali dodatne skrivene motive, uz navedene razloge zabrane.

Nekada zabranjene stvari na ovom popisu kreću se od sporta, pića, pa sve do blagdana. A blagdan o kojem ovdje govorimo nije bilo koji blagdan, već Božić. Činjenica da je zabranu naredila kršćanska sekta još je više iznenađujuća.

10NOGOMET

Nogomet ima burnu povijest u Engleskoj i Škotskoj, gdje je nekoliko puta zabranjivan. Edward II izdao je prvu zabranu 13. travnja 1314. godine, zabranivši taj sport u Londonu. Odlučio je da nogomet uzrokuje buku i može dovesti do određenih neželjenih posljedica.

Druga zabrana uslijedila je 1331. godine, kada je Edward III još više zabranio nogomet. Edward III je 1363. godine zabranio sve sportove i naredio da svatko umjesto toga vježba strijeljaštvo. Kraljevi Richard II, Henry IV i Henry V također su zabranili nogomet tijekom svoje vladavine.

Dok je većina zabrana izdavana zbog zabrinutosti da ljudi provode više vremena igrajući nogomet nego vježbajući streljaštvo, kraljevi nisu bili toliko zabrinuti za to, kao što su pokušavali učiniti da izgleda. Nogomet je bio igra običnih ljudi, bez sudjelovanja aristokracije. Stoga je normalno da su postali ljubomorni.

Back

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here