TOP 10: Uobičajene stvari koje su nekad bile zabranjene

Nekada zabranjene stvari na ovom popisu kreću se od sporta, pića, pa sve do blagdana...

657

Neke stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo nekada su bile ilegalne. Bile su zabranjene unatoč tome što nisu predstavljale nikakvu opasnost. Oni koji su bili odgovorni za te zakone, vrlo često su imali dodatne skrivene motive, uz navedene razloge zabrane.

Nekada zabranjene stvari na ovom popisu kreću se od sporta, pića, pa sve do blagdana. A blagdan o kojem ovdje govorimo nije bilo koji blagdan, već Božić. Činjenica da je zabranu naredila kršćanska sekta još je više iznenađujuća.

9BOŽIĆ

Godine 1659. puritanci su učinili nemoguće i zabranili Božić. Puritanci su strogo tumačili kršćanstvo i smatrali su da su svi oblici slavlja, uključujući i Božić, grijesi. Božić su također smatrali poganskim praznikom.

Božićne svečanosti najprije su zabranjene u Engleskoj 1644., nakon što su puritanci postali većina u engleskom parlamentu. Puritanci u Novoj Engleskoj čuli su za zabranu, te su izdali sličnu. Zabrane se nisu zaustavile na samom blagdanu. Božićna drvca, ukrasi i jela poput pite od mljevenog mesa, također su bili zabranjeni.

Kako bi se osiguralo da nitko u tajnosti ne slavi Božić, zahtijevali su da sve trgovine ostanu otvorene na taj dan. Gradski vijesnici obilazili su grad dan prije, podsjećajući sve da sljedeći dan nema Božića. Božić je ostao zabranjen u Engleskoj do 1660., a u Novoj Engleskoj do 1681. godine.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here