TOP 10: Vrste hrane koje izazivaju jednaku ili veću ovisnost od droge!

Određene namirnice također mogu stvoriti ovisnost, a neke čak imaju iste kemijske učinke na naše tijelo kao i droge!

973

Osim možda kanabisa, savjetuje nam se da se držimo podalje od droga zbog njihovih negativnih posljedica. Kao što se kaže – kada počnete, teško je zaustaviti se. Ono što mnogi od nas ne znaju jest da droge nisu jedine koje stvaraju ovisnost. Određene namirnice također mogu stvoriti ovisnost, a neke čak imaju iste kemijske učinke na naše tijelo kao i droge! Rezultat toga je da postajemo fizički ili mentalno ovisni o tim namirnicama, te ih nastavljamo grickati, kako bi zadovoljili ove ‘smiješne’ vrste ovisnosti.

9PŠENICA

Pšenica je hrana koja izaziva ovisnost, na što rijetko tko obraća pozornost. Jedno od njenih svojstava je visoki sadržaj glutena, što izraz „bez glutena“ čini izrazom za navodno zdravu pšeničnu hranu. Međutim, konzumiranje velikih količina pšenice je nezdravo, bilo da sadrži gluten ili ne. Današnja pšenica nije ista kao ona koja se uzgajala u prošlosti. Naime, moderna pšenica je rezultat genetskog inženjeringa koji traje oko 50 godina. Sadrži mnogo škroba, glutena i proteina koji izazivaju ovisnost.

VEZANE VIJESTI
DVOR: Rukama uhvatio policajca i vukao ga iz vozila!

Kada se konzumiraju, ovi proteini se raščlanjuju na polipeptide, koji se vežu za receptore mozga, kako bi se potrošači osjećali ugodno i ovisnički. Polipeptidi također ulaze u krvotok. U tom trenutku, nazivaju se gluteomorfini, što je samo ime izvedeno iz glutena i morfija. Ovisnici o pšenici uvijek će žudjeti za više slatkih pšeničnih proizvoda kao što su keksi i kolači. Zanimljivo je da se ovisnost o pšenici može liječiti lijekovima kao što je nalokson, koji liječnici koriste za liječenje predoziranja heroinom ili morfinom. Osim ovisnosti, pšenica je povezana s rakom, pretilošću, bolestima srca i nekoliko drugih medicinskih poremećaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here