Pečene jabuke s crumbleom od badema savršen je, topao i mirisan desert za hladne, zimske večeri s prijateljima.
Od sastojaka bit će Vam potrebno (za dvije osobe):
- 2 jabuke ( zlatni delishes)
- 50 g maslaca (sobne temperature)
- 20 g šećera
- 30 g muscovado smeđeg šećera
- 50 g rižinog brašna
- 60 g fino mljevenih badema
- 1/2 štapića vanilije (sjemenke)
- 40 g sjeckanih badema
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli izmiksajte omekšali maslac, obje vrste šećera i sjemenke vanilije. Dodajte rižino brašno, mljevene i sjeckane bademe i sol te rukama utrljavajte da dobijete mrvice.
- Jabuke operite, ne gulite im koru. Režite ih vodoravno na 4 jednaka komada. Ostavite peteljku na vrhu, a iz sredine izdubite jezgru s košticama.
- Lim obložite papirom pa na njega poslažite kriške jabuka. Posipajte mrvičastim tijestom po jabukama i između njih. Pecite 25-30 minuta dok ne porumene.
- Izvadite ih iz lima i slažite komade jabuka jedan na drugi, posipajući mrvicama koje su ostale između njih ili ih izrežite na komade, stavite u zdjelu, stavite kuglu sladoleda ili šlaga i posipajte crumbleom. Poslužite toplo.