Tradicionalna martovska smotra banijskih domaćica održana po 12. put

707

Red hrane, red narodnih običaja i plesova, red kolača, red zabave do jutra… Tako to izgleda na Tradicionalnoj martovskoj smotri banijskih domaćica u Malom Gradcu pokraj Gline koja je u subotu, 11. ožujka održana po 12. put. Sve je počelo 2006. godine Kolačijadom u organizaciji SKD Prosvjeta pododbora Mali Gradac, čija nam je predsjednica Milica Sanković ispričala kako je sve počelo i kakva je konkurencija bila ove godine:

Nije bilo lako odabrati najbolje i najfinije kolače, no te je slatke probleme rješavao četveročlani žiri koji je imao pred sobom 16 natjecatelja i isto toliko slastica. Jedna od članica žirija bila je i Alberta Cestarić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina:

VEZANE VIJESTI
Miris kolača kao terapija za najteže bolesnike

Pitali smo gospođu Cestarić i sjeća li se pobjedničkog okusa nakon toliko iskušanih kolača:

Drugo mjesto osvojio je Marko Mandić iz Velikog Gradca, domaći dečko, čije je prozivanje imena iznenadilo mnoge, ali ne i one koji ga poznaju. Strastveni je ljubitelj kolača i kuhanja još od srednje škole. Ove godine nastupio je drugi put i nije očekivao ovako dobar rezultat:

A ove godine najbolja je bila Danijela Malić iz Viškova. Osim okusom, članove žirija iznenadila je i oblikom torte:

VEZANE VIJESTI
Bakini kolači vratili mirise djetinjstva

A Danijela Malić sekretar je pododbora SKD Viškovo, koje redovno posjećuje Banijske susrete u Malom Gradcu, no posljednje dvije godine propustili su Kolačijadu. Članovi društva nastupili su u svojoj tradicionalnoj narodnoj nošnji:

Jedno od društava koje je izmamilo jači aplauz je SKD Prosvjeta iz Vojnića. Društvo svake godine sudjeluje na Banijskim susretima, a drugi puta su nastupili na Martovskoj smotri, pojašnjava nam Čedomir Studen, voditelj ansambla:

U prepunoj dvorani Društvenog doma u Malom Gradcu bilo je i puno uvaženih gostiju. U ime gradonačelnika Grada Gline Stjepana Kostanjevića manifestaciji je nazočio Đuro Stojić, zamjenik gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine:

VEZANE VIJESTI
"Susreti na Baniji" sve posjećeniji

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Bogdan Rkman također nije propustio doći i poduprijeti ovu manifestaciju:

Sve i jedan sugovornik pohvalio je organizaciju, a predsjednica SKD Prosvjeta Milica Sanković rekla je kako je neupitno da će se Tradicionalna martovska smotra banijskih domaćica održati i nagodinu te kako će, kao i uvijek do sada, biti bolja od one prethodne.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here