Treće izdanje projekta Kako reći ovisnosti ne

KRON III provodi Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Klubom liječenih alkoholičara Kutina te uz potporu Ministarstva zdravstva

861

Povodom Svjetskog dana zdravlja, dijeleći edukativne materijale na info štandu na sisačkoj tržnici Kontroba, predstavljeno je treće izdanje projekta Kako reći ovisnosti ne.

KRON III je projekt kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Klubom liječenih alkoholičara Kutina te uz potporu Ministarstva zdravstva, podsjetio je ovom prilikom ravnatelj Zavoda Inoslav Brkić.

„Ovo je četvrta godina kako provodimo ovaj program. Prepoznali smo ovisnosti i bolesti ovisnosti kao jedan od vodećih javno zdravstvenih problema. Tu su posebno problematični pušenje i alkoholizam, posebice kod mladih kod kojih su česta opijanja vikendom. Ovisnost o duhanskim proizvodima tj. pušenje je velik problem. Rak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti u našoj Sisačko-moslavačkoj županiji. Stoga činimo sve kako bi ovisnosti o navedenom smanjili na najmanju moguću mjeru, a zdravstvenu statistiku vezanu uz to učinili donekle povoljnom“, kazao je Brkić.

Voditeljica projekta, dr. Marija Starčević istaknula je kako se projekt provodi na području čitave Sisačko – moslavačke županije, a cilj i ovog trećeg izdanja je probuditi svijest kod ljudi o štetnosti alkohola i nikotina, ali i kocke te svim posljedicama koje izazivaju po zdravlje ljudi.

„Gotovo da nema organa na koje pušenje ne djeluje štetno. Ti poremećaji u organizmu nisu odmah vidljivi, nego tek nakon nekoliko godina i zato učestalo upozoravam da je pušenje štetno za zdravlje, da uzrokuje niz karcinoma u organizmu. Kod alkoholizma se odmah vidi asocijalno ponašanje. Osim što razara obitelji, alkohol također djeluje štetno na zdravlje, psihičko i fizičko. U posljednje je vrijeme sve više ovisnika o kocki. U Hrvatskoj je oko 50 tisuća ovisnika o kocki. Zabrinjavajuće je što ovisnost o kockanju često rezultira razorenim obiteljima i dugovima, a ovisnici nerijetko izlaz pronalaze u suicidu. Zato ovim projektom radimo na prevenciji. Info pultovima u gradovima diljem županije, ovdje u Sisku, Kutini, Petrinji, Novskoj i Popovači nastojimo informirati i educirati, osvijestiti građane na opasnost od ovisnosti. Održavamo i predavanja za naše građane. Ove ih godine planiramo 10. Prvi put ulazimo i u vrtiće. Pokušat ćemo od najranije dobi upozoravati na štetna ponašanja, odnosno promovirati zdrav način života“, rekla je Starčević.

Dijelom ovog projekta od njegovih početka je i Klubu liječenih alkoholičara iz Kutine koji djeluje neprekidno već 45 godina.

„Bavimo se liječenjem, ali i resocijalizacijom liječenih alkoholičara nakon bolničkog, kliničkog liječenja. Već godinama se bavimo i prevencijom ovisnosti. U višim razredima u osnovnim školama upozoravamo na štetnost ne samo alkohola, već i duhanskih proizvoda i kockanja“, pojasnila je terapeutkinja ovog Kluba Mirna Bjelić.

Kako reći ovisnosti ne možete saznati i u Savjetovalištu za probleme ovisnosti ponedjeljkom od 15 do 16.30 na adresi Augusta Šenoe 2 u Kutini ili na telefon 098 988 3800!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime