Završna konferencija EU projekata E. N. 2. 1. 16. i puštanje u rad Magistralniog vodovoda Kutina-Lipovljani i Vodospremnika i crpne stanice Torovi upriličena je 9. studenoga u Kutini u nazočnosti generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

„Trebamo izraziti svi zajedno zadovoljstvo jer širimo vodoopskrbni sustav. Izgradnjom ovih 26 kilometara vodoopskrbne mreže omogućit ćemo priključenje novih tri i pol tisuće naših sugrađana na sustave javne odvodnje, a isto tako i priključenje ukupne Općine Lipovljani od tri i pol tisuće stanovnika. To je tek jedan dio naših zajedničkih ulaganja. Ukupno se radilo i na kanalizaciji, vrijednost jer nekih četrdeset milijuna kuna,  a posebno je vrijedno što smo 24 milijuna kuna povukli sredstava iz Europske unije. Nećemo na tome stati, planiramo i dalje raditi. Uz iznimno dobru suradnju s Gradom Kutinom, Popovačom, Općinom Lipovljani i komunalnim poduzećem Moslavina  pripremamo nove europske projekte koji su samo na području Popovače i Kutine vrijedni  više od petsto milijuna kuna od čega je 70% razina nepovratnih sredstava, odnosno 350 milijuna kuna možemo povući iz Europske unije. Te projekte pripremamo i nadamo se da će oni biti spremni u idućoj godini tako da nastavimo ovaj dosadašnji dobar ritam ulaganja“, rekao je u Kutini Đuroković.

VEZANE VIJESTI
Lonjsko polje - budućnost i izazovi života na rubu močvare

 

Više je o projektima vrijednim gotovo 40 milijuna kuna rekao Mijo Šepak direktor komunalnog poduzeća Moslavina, inače nositelja projekata.

„Moslavina je nominirala dva sustava kanalizacijskog cjevovoda, u Zagrebačkoj ulici u Voloderu i u Repušničkoj lipi u Repušnici i novčano najvredniji sustav Magistralni vodovod Kutina Lipovljani i Vodospremnik i crna stanica Torovi. Ukupna vrijednost tih investicije je gotovo 40 milijuna kuna, tj. 38,7 od koga je 23,5 milijuna kuna nepovratnih sredstva Europske unije, 9,5 milijuna kuna su sredstva Hrvatskih voda,  5,1 milijun kuna je osigurala Moslavina, ali kroz sufinanciranje jedinica lokalne samouprave, dakle Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina i u dijelu crne stranice Općine Lipovljani. Kanalizacijski sustavi koji su izgrađeni u Voloderu i u Repušnici bit će priključeni na budući sustav aglomeracije Popovača u Voloseru, odnosno aglomeracije Kutina ovdje  i oni su preduvjet izgradnje  tih EU projekata i same aplikacije. Isto tako magistralni cjevovod koji je u dužini od 26 kilometara je preduvjet za nastavak EU projekta Moslavina, odnosno aglomeracija Kutina koji  na podrazumijeva i vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu vrijednosti 300 milijuna kuna. Smatramo da ćemo izgradnjom tih sustava doći do povećanje gospodarskih potencijala na cijelom području grada Kutine, ali i do povišenog standarda za građane“, istaknuo je Šepak.

VEZANE VIJESTI
Dijelovi Sisačko-moslavačke županije sutra bez struje

Da je riječ o značajnim projektima za Kutinu koji su dio ukupne strategije vodoopskrbe Kutine i okolnih naselja potvrdio je kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.

„Grad Kutina ima jedan slijed i jedan plan kojeg se držimo. Očekujemo ovdje pomoć i Hrvatskih voda. Prije svega sada radimo intenzivno na rješavanju potrebne dokumentacije da možemo aplicirati na europske fondove za realizaciju projekta EU Moslavina. Očekujemo da ćemo se tu dokumentaciju riješiti tijekom 2018. i već krajem iduće godine ili početkom 2019. krenuti sa stvarnom realizacijom projekta na terenu. Realizacija projekta izgradnja magistralnog vodovoda pokazuju da je naše komunalno društvo Moslavina sposobno realizirati ovako složene projekte. U dogovoru i uz podršku Hrvatskih voda vjerujem kako ćemo uspjeti realizirati i ostatak projekta i da će naša kućanstva u prigradskim naseljima dobiti pitku vodu te na taj način dobiti standard života koji je potreban i koji su zaslužili, a to je upravo dio ove politike i mene kad gradonačelnika da im to omogućimo“, kazao je Babić.

VEZANE VIJESTI
SISAK Misa zadušnica za sve žrtve Bleiburga i Križnog puta

Jako puno se ulaže u komunalnu infrastrukturu na području Sisačko-moslavačke županije, naročito na izgradnji magistralnih vodovoda ustvrdio je župan Ivo Žinić.

„Prisustvovali smo završnoj konferenciji jednog velikog projekta, izgradnje 20 kilometara magistralnog vodovoda te još pet – šest kilometara lokalnih razvodnih cjevovoda. To je velika stvar za ovo područje, a svakako raduje da područje Moslavine, ovih gradova Kutina i  Popovača te općina Lipovljani Velika Ludina imaju preko 90% opskrbljenost vodom svog stanovništvo na ovom području, nešto manje je ulaganje u kanalizaciju. U budućnosti ćemo imati velika ulaganja od gotovo 600 milijuna kuna na ovom području aglomeracije Kutine i Popovače, a kasnije i grada Novske“, rekao je župan Žinić i dodao kako je to bitno za očuvanje okoliša i razvoj ovo kraja, poljoprivredu i turizam, time i razvoj gospodarstva. „A da bi to imali moramo imati infrastrukturu, vodoopskrbu i odvodnju“, zaključio je Žinić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here