„Položaj Bošnjaka u Republici Hrvatskoj“ naziv je tribine koju je 14. ožujka u Središnjoj knjižnici za nacionalnu manjinu Bošnjaka u Sisku organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska. O položaju ove nacionalne manjine na tribini je ogovorio Bermin Meškić, član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

„Položaj Bošnjaka kao i svake druge nacionalne manjine je određen ustavnim Zakonom o pravima nacionalnih manjina i na tom normativnom okviru položaj Bošnjaka je zapravo vrlo dobar, kao i položaj svih drugih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Međutim, ono što propisuje ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina u provedbi samog Zakona „šteka“, odnosno nije zadovoljavajuće. Kao glavni primjer izdvojio bih članak 22. ustavnog Zakona koji govori o zapošljavanju, odnosno o pozitivnoj diskriminaciji pripadnika nacionalnih manjina. To je nešto na čemu treba raditi i pokušati pripadnike nacionalnih manjina zapošljavati kako u Sisku i Sisačko – moslavačkoj županiji, tako i u čitavoj Hrvatskoj. Ono što bih istaknuo, a što je jako pozitivno je da su Bošnjaci kao nacionalna manjina na zadnjoj sjednici Savjeta za nacionalne manjine usvojili svoj grb i svoju zastavu, i to je nešto čime se jako ponosimo. Zastava i grb kao što znači za svakom narodu, pa tako i našoj nacionalnoj manjini, predstavlja simbol, a simboli su, kao što znate, jako važni“, kazao je Mekšić i dodao kako je Agencija za odgoj i obrazovanje dala preporuku za nastavni program bosanskog jezika i kulture, tzv. model C za obrazovanje učenika pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u osnovnim i srednjim školama. „Moramo naravno vidjeti kakav je interes na terenu, kao i imamo li kadar koji može provesti tako zahtjevne programe. No, veliko je ohrabrenje da su naš jezik i kultura priznati od hrvatske države na čemu smo jako zahvalni“, zaključio je Meškić.

VEZANE VIJESTI
"Rano otkriveni rak je i izlječiv rak" - Održana tribina o raku dojke u Glini

 

Meškiću je pak na dolasku na tribinu, u ime organizatora zahvalio Adis Keranović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska.

„Mi smo si zacrtali napraviti jednu ovakvu tribinu godišnje, međutim pokazao se veliki interes naših sugrađana za ovakvim tribinama pa smo odlučili napraviti jednu dodatnu tribinu da popričamo općenito o položaju Bošnjaka u RH, osvrćući se na teme ustavnog Zakona, na teme trenutne situacije Bošnjaka, uloge Savjeta, njegove uloge u dosadašnjem radu, njegovim planovima i ustvari o nome na čemu mi Bošnjaci trebamo težiti i raditi, a to je zajedništvo, što nam trenutno nedostaje, odnosno nije onoliko koliko bi trebalo biti i zato idemo s takvim jednim takvim ciklusom tribina. Kao što je Bermin spomenuo, prvi put da se kreće s takvim tribinama i prvi put ustvari krećemo od Siska“, rekao je Keranović.

VEZANE VIJESTI
Županijski dužnosnici obilježili VRO Bljesak u Novskoj i Sisku

Na položaj Bošnjaka u Sisačko – moslavačkoj županiji osvrnula se predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić koja je nazočila tribini.

„Mislim da je položaj Bošnjaka sukladan svim položajima nacionalnih manjina koje žive u Sisačko-moslavačkoj županiji. Mi zaista vrednujemo naše nacionalne manjine, želimo i imamo dobar suživot s njima, ne dijelimo ljude po nacionalnoj pripadnosti, oni dijele sudbinu svih nas koji ovdje živimo u našim gradovima i općinama. Mi u Sisačko-moslavačkoj županiji imamo izrazito dobru suradnju s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine, u Županijskoj skupštini imamo dva vijećnika Bošnjaka i oni sve svoje probleme mogu rješavati kroz svoj status u Županijskoj skupštini, ali isto tako mi kao izvršna vlast imamo djelatnike zadužene isključivo za vijeća nacionalnih manjina kojima posvećujemo pozornost i sudjelujemo u gotovo svim njihovim aktivnostima“, rekla je Roksandić. Dodala je i kako financijski pomažu i udruge Bošnjaka te zaključila kako Sisačko-moslavačka županija s Bošnjacima ima jako dobru suradnju na svim razinama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here