TURSKA Na svadbenoj proslavi ubijene 22, ranjene 94 osobe

1680

U napadu na svadbenu proslavu u turskom gradu Gaziantepu ubijeno se 22, a ranjene 94 osobe. Turski dužnosnici u odvojenim istupima napominju kako je najvjerojatnije riječ o terorističkom napadu koji je izveo bombaš samoubojica.

“Čini se da je napad izveden nakon što je velika skupina ljudi s kurdske svadbene proslave krenula slaviti na ulice grada”, kazao je za Reuters neimenovani pripadnik snaga sigurnosti.

Parlamentarni zastupnik vladajuće Stranke AK Samil Tayyar napisao je na Twitteru kako se smatra da iza napada stoje militanti terorističke organizacije Islamske države. Potpredsjednik turske vlade Mehmet Simsek izjavio je za televizijsku postaju NTV da je napad po svemu sudeći djelo bombaša samoubojice.

VEZANE VIJESTI
IS PREUZEO ODGOVORNOST ZA NOVOGODIŠNJI NAPAD U ISTANBULU

Parlamentarni zastupnik prokurdske Narodne demokratske stranke Mahmut Togrul kazao je za Reuters da je posrijedi bila kurdska svadbena proslava. Dosada je odgovornost za samoubilačke napade na kurdske skupove pripisivana Islamskoj državi.

Zasada nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Agencija Anadolu prenijela je izjavu guvernera Gaziantepa Alija Jerlikaje da je posrijedi “teroristički napad”.

Prošlog je tjedna u većinom kurdskom jugoistoku Turske ponovo zabilježen val nasilja. U nizu bombaških napada ubijeno je 10 ljudi, uglavnom policajaca i vojnika, a turski dužnosnici pripisuju eskalaciju militantnim pripadnicima zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK).

VEZANE VIJESTI
Turska dosada pritvorila 24.000 i uhitila 16.000 osoba

U najsmrtonosnijem napadu u ovoj godini, onome na glavnu zračnu luku u Istambulu, za koji su pak osumnjičena tri bombaša samoubojice pripadnika Islamske države, ubijeno je 44 ljudi.

Prije mjesec dana zemlju je potresao i pokušaj vojnog udara, nakon kojeg su uhićene tisuće pripadnika vojnih snaga, policije, državnih službenika, sudaca i akademika, u sklopu nastojanja da se slomi velika teroristička urota, kako tvrdi turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Ubijeno je 240 ljudi, a predsjednik Erdogan tvrdi da je pokušaj udara organizirao njegov nekadašnji saveznik, islamski klerik Fethullah Gulen koji se nalazi u egzilu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here