U francuskoj tvornici Coca-Cole pronađeno je 370 kilograma kokaina.

Coca-Cola je možda isključila kokain iz svog gaziranog pića prije stotinjak godina, ali 370 kilograma te droge pronađeno je u tvornici na jugu Francuske!

Zaplijenjeni kokain ima uličnu vrijednost gotovo 50 milijuna eura, navodi Var Martin, navodeći ured tužitelja u Marseilleu.

Kokain je otkriven u kontejneru jednog opskrbljivača narančinim sokom iz Kostarike isporučenom na lokaciju Coca-Cole u Signesu, sjeverno do Toulona, piše list.

Direktor tvornice Jean-Denis Malgras otkriće je opisao kao “vrlo ružno iznenađenje” u komentaru za list.

VEZANE VIJESTI
Nabavljao i preprodavao veće količine kokaina

Početna istraga pokazuje da ni jedan zaposlenik Coca-Cole nije svjesno upleten u isporuku droge.

Multinacionalna kompanija za proizvodnju pića najpoznatija je po popularnome karboniziranom piću koje nosi ime njezino ime.

Coca-Cola je prvotno patentirana kao lijek i sadržavala je male doze kokaina kao stimulansa, do početka 1920-ih.

Kada je 1886. godine John Pemberton izumio čudesnu Coca colu ona je bila negazirano piće koje se prodavalo u apotekama. U svojim prvim danima Coca cola se spravljala od lišća kokaina i kola oraha, koja je bogat izvor kofeina. Po tome je i dobila svoje ime. U to vrijeme kokain nije bio zabranjen, pa su listove ove biljke često žvakali robovi na plantažama, kako bi dobili više snage od one koju im je pružala obična hrana.

VEZANE VIJESTI
Vapaj francuske Vlade: "Ne, kokain vas NE ŠTITI od koronavirusa"

Kokain se u proizvodnji Coca cole upotrebljavao sve do dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada je ova psihoaktivna droga koja izaziva ovisnost, postala zabranjena. U SAD-u je 1922. donesen zakon kojim je zabranjen uvoz kokaina. Primjena ovog zakona odnosila se na sve izuzev na kompaniju Coca cola i njene pogone za proizvodnju. Ova iznimka bila je tajna sve do kraja 80-tih godina kada ju je javnosti otkrio New York Times. Novinari NY Timesa otkrili su da je Stepan company jedina kompanija kojoj je od strane vlade SAD-a i nadležnih agencija odobreno uvoziti i prerađivati lišće kokaina blisko povezana s Coca colom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here