U Brazilu ožujak najgori od početka pandemije, a u Europi još jedan Uskrs u ‘lockdownu’

Strože mjere diljem Europe

121

Ožujak je u Brazilu bio mjesec s najviše smrtnih slučajeva od početka pandemije koronavirusa, s više od 66.000 umrlih, dok se europske zemlje spremaju provesti još jedan Uskrs pod strogim epidemiološkim mjerama.

“Nikad u povijesti Brazila nije se dogodilo da jedan događaj ubije toliko ljudi u 30 dana”, rekao je za agenciju France presse Miguel Nicolelis, koordinator Znanstvenog odbora protiv pandemije koji su formirale sjeveroistočne države Brazila.

“Nalazimo se u najgorem trenutku, s rekordnim brojevima umrlih i zaraženih, što znači da će i travanj biti težak”, naglasila je epidemiologinja Ethel Maciel, profesorica na Saveznom sveučilištu Espirito Santo (UFES).

Brazilske bolnice su prenapučene, a u nekoliko država osoblje je već počelo birati kome će dati krevete u intenzivnoj njezi.

Epidemija u Brazilu izvan je kontrole. U ožujku zemlja je imala 66.573 mrtvih, dvostruko više nego u srpnju 2020. koji je dosad bio najgori mjesec, po podacima od srijede navečer. Ujedno je zabilježen i najveći broj mrtvih u 24 sata (3869).

I ostatak Europe jača mjere, s posebnim naglaskom na putovanja

Suočen s trećim valom, ostatak Europe također jača mjere kako bi zaustavio širenje virusa, a posebno se to odnosi na putovanja.

Njemačka je ojačala na sljedećih 8 do 14 dana kontrole oko granica, posebno s Francuskom, Danskom i Poljskom.

Institut Robert Koch objavio je kasno u srijedu da u Njemačkoj prevladava u gotovo 90 posto slučajeva britanska varijanta koronavirusa.

Udio te varijante kontinuirano raste, jer je ona zaraznija i vjerojatno uzrokuje ozbiljniju bolest od drugih varijanti, dodao je RKI.

Italija je odlučila produljiti restrikcije do 30. travnja, a u Austriji, Beč i okolica su u ‘lockdownu’ za Uskrs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here