U e-savjetovanju program potpore za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu – kulturnom dobru

192

Nacrt Programa potpora primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro upućen je u elektronsko savjetovanje s javnošću, a njegova svrha je dodjela potpora kao kompenzacija za smanjenu dohodovnost zbog obveze poštivanja propisa o zaštiti kulture. Program je vrijedan pet milijuna kuna osiguranih u Državnom proračunu, a provodit će se u 2022. godini, navodi se u priopćenju.

Poljoprivrednicima koji su vlasnici poljoprivrednih površina koje su kulturno dobro korištenje takvih poljoprivrednih površina je često otežano, komplicirano, zahtjeva dodatna ulaganja, dodatne troškove, posebne načine obrade zemljišta i uključuje niz drugih otegotnih okolnosti. Nerijetko se takve poljoprivredne površine nalaze na područjima koja imaju  i određena dodatna prirodna ograničenja. Stoga je  Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, u čijem je djelokrugu zaštita kulturnih dobara, razmotrilo nekoliko najčešćih situacija/problema s kojima se prilikom korištenja takvih površina susreću poljoprivrednici, ukazalo na primjere takvih situacija te osiguralo potporu.

Sredstva Programa predstavljaju izravnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima za pripremu i obnovu poljoprivrednog zemljišta koje je Rješenjem utvrđeno kao kulturno dobro, izradu planske i/ili tehničke dokumentacije određene Rješenjem o utvrđenom svojstvu kulturnog dobra te provođenje poljoprivredne prakse adekvatne za zaštitu kulturnog dobra i nabavu mehanizacije za provedbu takve poljoprivredne prakse, pri čemu najveći iznos potpore po korisniku iznosi 50 tisuća kuna.

E-savjetovanje se nalazi na poveznici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime