U Facebookovoj borbi protiv lažnih vijesti sudjeluju i hrvatski novinari

Lažne vijesti najčešće kreiraju stranice koje imaju velike oscilacije u lajkovima i klikovima na objave, ističu iz Facebooka

344

Facebook širi svoju borbu protiv lažnih vijesti na svom servisu. U suradnji s još pet nezavisnih organizacija organizacija za provjeru činjenica u Europskoj uniji Facebook uvodi dodatne opcije za otkrivanje lažnih vijesti uoči europskih izbora.

Facebookovoj borbi protiv dezinformacija u EU pridužit će se i hrvatski novinari, odnosno hrvatski Faktograf, Ellinika Hoaxes iz Grčke, FactCheckNI iz Sjeverne Irske, Observador iz Portugala te Patikrinta iz Litve. Tako sada Facebookova mreža nezavisnih ‘fact-checkera’ u Europskoj uniji broji 21 partnersku organizaciju koje provjeravaju sadržaj na 14 europskih jezika, uključujući i hrvatski.

Oni će ocjenjivati točnost sadržaja koji se objavljuje na ovoj popularnoj društvenoj mreži, a vijest koja je prethodno ocjenjena netočnom Facebook prikazuje znatno niže u News Feedu nego što bi inače bila. Na taj način lažne vijesti i dezinformacije dopiru do manjeg broja ljudi.

VEZANE VIJESTI
Hrvatska uvjerljivo pobijedila Srbiju

No suradnja hrvatskih novinara i Facebooka neće se ograničiti isključivo na sadržaje o europskim izborima, već će nastaviti pomagati u programu za suzbijanje lažnih vijesti i nakon EU izbora kako bi Facebook mogao takve vijesti učiniti što nevidljivijima.

U sklopu ovog programa Facebook uklanja profile koji krše ‘Standarde zajednice’ ili pravila oglašavanja.

Sljedeći mjesec društvena mreža uvodi opciju Context koja će korisnicima dati više informacija o izvoru objavljenog članka i bolje procijeniti vjerodostojnost objavljenog sadržaja.

Uvodi se novost u rubrici Page Quality koja će pratiti krše li Facebook stranice pravila, odnosno objavljuju li lažne vijesti. U slučaju učestalog kršenja pravila, Face će smanjiti doseg cjelokupnog sadržaja na Facebooku i ukinuti mogućnost oglašavanja takvim stranicama.

VEZANE VIJESTI
Spremnik dizela 11 kuna jeftiniji

Administratori Facebook grupa, koji objavljuju netočne vijesti, bit će obaviješteni da su njihove objave pregledane, što im je ujedno i upozorenje da zaustave takve objave. Ovim programom predstavljen je i novi signal click-gap koji može prepoznati kreira li internetska stranica sadržaj neprovjerenih informacija.

Lažne vijesti najčešće kreiraju stranice koje imaju velike oscilacije u lajkovima i klikovima na objave, ističu iz Facebooka.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here