U Facebookovoj borbi protiv lažnih vijesti sudjeluju i hrvatski novinari

Lažne vijesti najčešće kreiraju stranice koje imaju velike oscilacije u lajkovima i klikovima na objave, ističu iz Facebooka

344

Facebook širi svoju borbu protiv lažnih vijesti na svom servisu. U suradnji s još pet nezavisnih organizacija organizacija za provjeru činjenica u Europskoj uniji Facebook uvodi dodatne opcije za otkrivanje lažnih vijesti uoči europskih izbora.

Facebookovoj borbi protiv dezinformacija u EU pridužit će se i hrvatski novinari, odnosno hrvatski Faktograf, Ellinika Hoaxes iz Grčke, FactCheckNI iz Sjeverne Irske, Observador iz Portugala te Patikrinta iz Litve. Tako sada Facebookova mreža nezavisnih ‘fact-checkera’ u Europskoj uniji broji 21 partnersku organizaciju koje provjeravaju sadržaj na 14 europskih jezika, uključujući i hrvatski.

VEZANE VIJESTI
Kruži lažna nagradna igra putem Facebooka

Oni će ocjenjivati točnost sadržaja koji se objavljuje na ovoj popularnoj društvenoj mreži, a vijest koja je prethodno ocjenjena netočnom Facebook prikazuje znatno niže u News Feedu nego što bi inače bila. Na taj način lažne vijesti i dezinformacije dopiru do manjeg broja ljudi.

No suradnja hrvatskih novinara i Facebooka neće se ograničiti isključivo na sadržaje o europskim izborima, već će nastaviti pomagati u programu za suzbijanje lažnih vijesti i nakon EU izbora kako bi Facebook mogao takve vijesti učiniti što nevidljivijima.

VEZANE VIJESTI
"OVAJ PUT GLASAM" Preuzmite odgovornost i izađite na europske izbore

U sklopu ovog programa Facebook uklanja profile koji krše ‘Standarde zajednice’ ili pravila oglašavanja.

Sljedeći mjesec društvena mreža uvodi opciju Context koja će korisnicima dati više informacija o izvoru objavljenog članka i bolje procijeniti vjerodostojnost objavljenog sadržaja.

Uvodi se novost u rubrici Page Quality koja će pratiti krše li Facebook stranice pravila, odnosno objavljuju li lažne vijesti. U slučaju učestalog kršenja pravila, Face će smanjiti doseg cjelokupnog sadržaja na Facebooku i ukinuti mogućnost oglašavanja takvim stranicama.

VEZANE VIJESTI
MINISTAR MARIĆ: Hrvatska u ''TOP 10'' zemalja s najmanjim rizikom od pranja novca

Administratori Facebook grupa, koji objavljuju netočne vijesti, bit će obaviješteni da su njihove objave pregledane, što im je ujedno i upozorenje da zaustave takve objave. Ovim programom predstavljen je i novi signal click-gap koji može prepoznati kreira li internetska stranica sadržaj neprovjerenih informacija.

Lažne vijesti najčešće kreiraju stranice koje imaju velike oscilacije u lajkovima i klikovima na objave, ističu iz Facebooka.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here