U Kini se broje poginuli i ranjeni nakon naleta tornada

Jedan od pogođenih gradova je i Wuhan

523
Ilustracija

U naletu dvaju tornada nad kineskim središnjim gradom Wuhanom i gradom u istočnoj pokrajini Jiangsu poginulo je 12 ljudi, stotine su ozlijeđene, uništeni su domovi i imovina, objavila je u subotu službena novinska agencija Xinhua.

Osmero ljudi poginulo je u Wuhanu, u pokrajini Hubeiju, a 280 je ozlijeđeno nakon što je tornado u petak navečer opustošio okrug Caidian, objavila je agencija.

U tornadu je srušeno 27 kuća, oštećeno još 130, kao i objekti na gradilištima, dodaje se.

“Odrastao sam u Wuhanu i nikada nisam vidio nešto slično”, objavio je stanovnik grada putem kineske aplikacije Weibo. “U zadnje vrijeme vremenske prilike su ekstremne”, dodao je.

Još jedan tornado pogodio je grad Shengze, na području Suzhou u pokrajini Jiangsu gdje su česta tornada, pri čemu su smrtno stradale četiri osobe, a 149 je ozlijeđeno, izvješćuje Xinhua.

Vatrogasci su priopćili da su vjetrovi oštetili elektroenergetske objekte i srušili nekoliko tvorničkih zgrada, dodaje agencija.

Tornada često pogađaju Jiangsu u kasno proljeće i rano ljeto.

Kinesko komercijalno čvorište Šangaj, udaljeno 100 km od Suzhoua, također je pogodilo snažno grmljavinsko nevrijeme, zbog čega su meteorološki dužnosnici proglasili uzbunu.

Jače oluje očekuju se u Šangaju i ostalim dijelovima regije delte rijeke Jangce kasnije u subotu, najavila je državna meteorološka agencija.

Kina se suočava s ekstremnim vremenskim uvjetima kao posljedicom klimatskih promjena, rekao je novinarima u travnju meteorolog Jia Xiaolong, dodajući kako se očekuje da će rizik od katastrofalnih vrućina i poplava sljedećih godina biti sve veći.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime