U Mošćenici otkrivena spomen ploča za poginule pripadnike 120. brigade “Ban Toma Bakač”

Otkrivena spomen ploča s pet imena: Jadranka Kalinića, Josipa Pažura, Ivice Pijanića, Josipa Skrbina i Željka Živčića

889

Na zgradi Mjesnog odbora u Mošćenici je otkrivena spomen ploča u spomen na sve poginule pripadnike 120. brigade Hrvatske vojske „Ban Toma Bakač“. Na spomen ploči je pet imena: Jadranka Kalinića, Josipa Pažura, Ivice Pijanića, Josipa Skrbina i Željka Živčića, pripadnika 120. brigade HV „Ban Toma Bakač“ koji su branili i obranili Mošćenicu u Domovinskom ratu. Riječ je o brigadi koja je dala iznimno veliki doprinos u obrani Hrvatske, podsjetio je brigadni general Hrvatske vojske u miru Vlado Hodalj, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 120.brigade Hrvatske vojske „Ban Toma Bakač“: “27 pripadnika 120. brigade je poginulo u Domovinskom ratu, od toga 14 u Mošćenici ili u vezi s Mošćenicom.

Bataljun koji je tu bio cijelo vrijeme rata od 2. rujna podnio je najveće ratne gubitke u brigadi. Udruga veterana Domovinskog rata 120.brigade svake godine na primjeren način obilježava dan brigade, prisjeća se svojih poginulih pripadnika, a između ostaloga objavili smo monografiju brigade, Grad Sisak nam je dodijelio ime jednoga trga, otkrili smo spomen ploču u Selima, evo danas otkrivamo spomen ploču poginulim braniteljima u Mošćenici i moram reći da smo mi u osnovi zadovoljni kako se zajednica odnosi prema nama, Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak i Grad Petrinja“”

General je podsjetio kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao brigadu redom Nikole Šubića Zrinskog te promaknuo više od 250 pripadnika brigade u činove dočasnika i časnika i više je od 40 pripadnika brigade dobilo niz odličja, na što je jako ponosan.

Podršku postavljanju spomen ploče dao je i gradonačelnik Grada Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

„Danas u Mošćenici ne možemo biti ravnodušni, danas u Mošćenici možemo biti samo ponosni i danas sam ovdje iz poštovanja prema vama, prema svima onima kojih danas nema, prema onima koji su utkali prije svega, što je izuzetno važno, svoje živote za stvaranje domovine Hrvatske. Ova ploča i ovi spomenici ostaju vječiti simboli onoga što smo prošli u Domovinskom ratu. Svi vi ovdje koji ste nazočni, sa mnogima sam se viđao ovdje 1991.godine i to je jedna od najvećih zajedničkih kvaliteta i zajedničkog stvaranja domovine Hrvatske. Ovdje smo mi stvarali domovinu Hrvatsku“, poručio je Dumbović te dodaje kako je upravo na ovom mjestu svo bogatstvo onoga što su zajednički proživjeli u tim ratnim danima.”

Dumbović je dodao kako je Mošćenica sama po sebi spomenik i danas možemo otvoreno reći da države ima svuda, samo je nema tamo gdje smo je stvarali te kako nam Domovinski rat mora biti svjetla točka i vječita inspiracija za one kojih nema, da se time trebamo ponositi, a istinu o Domovinskom ratu prenositi na mlađe naraštaje.

Spomen ploču zajedno su otkrila djeca poginulih pripadnika 120.brigade Barbara Pažur i Dejan Živčić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime