U Nebojanu obilježena 30. obljetnica početka oružane agresije na Petrinju

Tradicionalna manifestacija održana je kod Skele spasa

268

U okviru Dana sjećanja, tradicionalne manifestacije kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991. godine, u Nebojanu pokraj „Skele spasa“ 2. rujna obilježena je 30. obljetnica prvog otvorenog napada i agresije na Petrinju.

Skela je tijekom agresije na petrinjskom području na sigurnu lijevu stranu Kupe prevezla više tisuća ljudi, stoke i svega drugog što su ljudi uspjeli ponijeti. Zbog toga je nazvana „Skelom spasa“, a na njenom je mjestu postavljena skela kao trajni podsjetnik na njezinu važnost, ali i stradanja stanovnika Petrinje, Nebojana i okolnih naselja.

Upravo je žiteljima ovog kraja na čuvanju tradicije zahvalila gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes:

“Čuvaju sjećanje na nešto što je zaista jako puno značilo ovom kraju devedestih godina, za vrijeme Domovinskog rata. Sretna sam što su branitelji branili ovu našu prekrasnu zemlju, a ovi mladi dečki, entuzijasti, volonteri, grade našu Hrvatsku u mirnodopsko vrijeme. Ne samo da grade, nego i čuvaju sjećanje na Domovinski rat, na sve vrijednosti zahvaljujući kojima mi uživamo slobodnu i demokratsku zemlju.”

Izaslanik ministra obrane, general-pukovnik Drago Matanović istaknuo je da ne smijemo zaboraviti tko je pokrenuo spiralu zla:

“Da je Hrvatska napadnutra iznutra i izvana, da smo mi hrvatski branitelji ostvarili slobodu u jednom nametnutom ratu, ali u pravednoj borbi. Ova skela je simbol vremena, ali i događaja. 1991. godina za ovaj prostor bio je posebno težak i krvav period. Možda neki pokušavaju zaboraviti to vrijeme. Ja ne mogu, a ni moji suborci. Isto tako uz te teške trenutke, bili su to i trenuci ponosa. Nedugo nakon što je skela počela raditi, prešla je prva postrojba Gromova pomoći našim suborcima. I ne da smo obranili, nego smo u teškoj borbi za Farkašić oslobodili Slanu i Glinsku Poljanu.”

Ta crta obrane bila je osnov za ono što je došlo kasnije, a to je Oluja, prisjetio se Matanović. Također je naglasio da se ovakve manifestacije održavaju zbog onih generacija koje dolaze, da znaju da ova sloboda koju danas uživamo nije došla sama od sebe.

Program obilježavanja započeo je prelaskom čamaca s pripadnicima vojnih postrojbi iz Letovanića u Nebojan gdje je donijeta hrvatska zastava koja je svečano podignuta uz intoniranje himne.

Vijencima i svijećama počast su odali izaslanstvo stradalnika roditelja, udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Petrinje, predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Grada Petrinje, predstavnici političkih stranaka, policije, vojske te vatrogasaca, a služena je i sveta misa.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime