U nedjeljno predvečerje potvrđen novi slučaj u Karlovačkoj županiji

U nedjelju tri nova slučaja koronavirusa u Karlovačkoj županiji

809

U Karlovačkoj županiji u nedjelju su utvrđena tri nova slučaja obolijevanja od koronavirusa – o dva je Županijski Stožer Civilne zaštite izvijestio ranije, a predvečer je potvrđen i treći slučaj.

Riječ je o pacijentici iz Ogulina koja je bila u bliskom kontaktu s oboljelom časnom sestrom.

Ranije je službeno izviješteno da je 15 medicinskih djelatnika iz Ogulina u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelom časnom sestrom, a glasnogovornica Stožera Ivana Rumenović Novinić rekla je Hini da su stigli nalazi za jedanaestoro testiranih medicinara, koji su bili u izravnom kontaktu s oboljelom te da nitko od njih nije zaražen.

„Bitno je napomenuti da su od tri novooboljele osobe dvije bliski kontakti već oboljelih, jedna osoba je bila izvan Hrvatske i da su sve tri već od prije bile u samoizolaciji“, rekla je.

U karlovačkoj županiji su 22 zaražene osobe: 17 iz Karlovca, tri iz Ogulina, jedna iz Duge Rese, a jedan preminuli pacijent je iz Karlovca.

Videoporukom se medijima u nedjelju obratila i epidemiologinja Biserka Hranilović i poručila da je važno znati da su mjesta ulaska infekcije usta, nos i oči, te ih zato ne valja dodirivati prljavim rukama.

Pozvala je na učestalo pranje ruku ili dezinficiranje ako ih se nema gdje oprati, te na dezinficiranje telefona, tipkovnica i kvaka, odnosno mjesta učestalog dodirivanja.

“Poznato je da se bolest prenosi bliskim kontaktom, te je jedino što nam ostaje da bismo umanjili rizik od infekcije pridržavati se svih rečenih mjera, biti kod kuće, vani obavljati samo ono što je nužno i pri tom se držati od drugih ljudi na dva metra udaljenosti u zatvorenom prostoru i više od metra na otvorenom”, zaključila je Hranilović.

 

Izvor: Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime