U organizaciji Udruge Ekodrom u Topuskom održan okrugli stol “Rijeke i hidroelektrane”

653

“Rijeke i hidroelektrane”, ali i poplave te ostali problemi vezani uz vode na području Banovine i Korduna, bili su tema današnjeg okruglog stola, održanog u Top Termama Topusko, a u organizaciji Udruge Ekodrom iz Vojnića.

Udruga za bolje sada – Ekodrom iz Vojnića kroz jednogodišnji projekt pod nazivom ŠIŠMIŠ, a u partnerstvu s Kreativnom udrugom Ruke, Udrugom Most Perna, Ženskom grupom Vojnić i Centrom za civilne inicijative provodi niz aktivnosti kojima je cilj jačanje svijesti lokalnog stanovništva s područja Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije u općinama Barilović, Krnjak, Vojnić, Gvozd i Topusko o zaštićenim i strogo zaštićenim biljnim i životinjskim svojtama Petrove gore i važnosti očuvanja okoliša. Projekt ŠIŠMIŠ sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

VEZANE VIJESTI
Održani peti po redu susreti Maličana i njihovih prijatelja

O Udruzi Ekodrom razgovarali smo s Anom Hotko, voditeljicom projekta ŠIŠMIŠ.

U sklopu projekta već su održani Dječji izviđački eko-kamp, okrugli stolovi i javne rasprave na temu voda, šuma i pčela. U Top Termama u Topuskom održan je tako okrugli stol na temu “Rijeke i hidroelektrane” na kojemu je bilo riječi i o poplavama te ostalim problemima vezanima uz vode na području Banovine i Korduna. 

Uvodno predavanje na temu dosadašnjeg gospodarenja vodnim resursima na području Hrvatske održao je zamjenik direktora Hrvatskih voda Alan Cibilić, nakon čega je upriličena rasprava na kojoj se od predstavnika lokalne zajednice i civilnih udruga moglo čuti dosta nezadovoljnih komenatara na račun rada Hrvatskih voda, pogotovo kada je u pitanju sustav zaštite i obrane od poplava. Za komentar navedenog upitali smo gospodina Cibilića. 

VEZANE VIJESTI
NEMA MJESTA PANICI Nema zabilježenih slučajeva zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj

Vlado Muža, načelnik Općine Topusko, bio je vrlo oštar iznoseći vodne probleme svoje općine. 

Okruglom stolu na temu “Rijeke i hidroelektrane” nazočio je i načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić. 

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije nadzire zaštitu okoliša, odnosno zaštitu biljnih i životinjskih vrsta prilikom ljudskih intervencija u okoliš. Franjo Šklempe, čuvar prirode, osvrnuo se na dabra, zaštićenu životinjsku vrstu koja svojim djelovanjem radi velike probleme u obrani od poplava na području Općine Vojnić. 

VEZANE VIJESTI
Više od 2.000 intervencija vatrogasaca na području SMŽ

Na kraju rasprave, predsjednica Udruge Most Perna, partnera u projektu ŠIŠMIŠ, Jelena Roknić iznijela nam je neke od zaključaka s održanog okruglog stola.

A da ne bismo zaboravili daljnje aktivnosti Udruge Ekodrom iz Vojnića, najavila nam ih je Olja Budimir.

I svi ste dobrodošli!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here