U petrinjskoj Razvojnoj agenciji PETRA-i otvoren INFO HUB

Mjesto na kojem budući poduzetnici mogu doći do svih bitnih informacija te dobiti pomoć u savjetovanju i izradi poslovnih planova

424

U Petrinji je 19. listopada, u sklopu projekta Centar za razvoj poduzetništva PETRA, otvoren INFO HUB, mjesto na kojem budući poduzetnici mogu doći do svih bitnih informacija te dobiti pomoć u savjetovanju i izradi poslovnih planova.

Projekt se provodi na području Petrinje koja je definirana kao pilot područje u provedbi Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

Kako je pojasnila Željka Tonković, v.d. ravnateljica Javne ustanove PETRA – Petrinjske razvojne agencije u kojoj je smješten INFO HUB; projekt Centar za razvoj poduzetništva se provodi s ciljem poboljšanja zapošljivosti osoba na tržištu rada i usmjeren je na one koji traže zaposlenje ili žele postati poduzetnici.

 „Projekt je sufinanciran u 100 postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Ovaj prostor koji smo uredili bit će namijenjen nezaposlenim osobama, ali i svima ostalima, poduzetnicima i mladima koji će moći koristiti opremu koju smo nabavili, laptope i printere. Cilj nam je pomoći im pri pokretanju poduzetničke ideje. Na ovaj način Petra izlazi više u javnost te pruža dodatne resurse i nadamo se da ćemo imati uspješno suradnju sa svima u našem gradu“.

Ukupna vrijednost projekta je 916.860,23 kuna,a  svrha mu je provedbom edukacija za stručnjake i nezaposlene te uspostavljanjem INFO HUB-a pridonijeti poboljšanju socio-ekonomskih i životnih uvjeta na području grada Petrinje poticanjem jačanja kompetencija nezaposlenih na tržištu rada te poboljšanjem poduzetničke klime kroz poticaje mikro i malog poduzetništva, istaknula je voditeljica projekta Selma Buljubašić.

„Prilikom pripreme projekta, u suradnji s HZZ-om, proveli smo jedno zaista opširno istraživanje. Došli smo do poražavajućih podataka, a to je da čak 21 posto srednjoškolaca koji završi srednju školu i prvi put traže zaposlenje, imaju s tim poteškoća. Vođeni tom idejom, kako im olakšati pri pronalazak zaposlenja, pomoći ako se odluče na samostalan put u poduzetništvu, osmislili smo ovaj projekt. Od današnjeg dana je naš INFO HUB otvoren za sve nezaposlene osobe, svi resursi koji se ovdje nalaze su im na raspolaganju,a  na raspolaganju smo im za osmišljavanje njihovog poduzetničkog projekta i svi mi ovdje zaposleni. U konačnici, uvjerena sam u uspjeh našeg projekta“.

Buljubašić je zahvalila Gradu na potpori, a na otvorenju INFO HUB-a nazočio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je zahvalio djelatnicima PETRA-e što rade dobar posao koji je vezan za izvanproračunska sredstva.

 „Ovih 900 i nešto tisuća kuna, koje ćete operativno odraditi kroz sam Europski socijalni fond, su dobrodošli. Dobro je što ste tu uključili i svoje plaće. Cilj je da sve i jednim europskim projektom, od onih 20 do 80 posto, povučemo sredstva za  financiranje radnih mjesta u projektu. Svi koji pokreću posao imaju određenu ideju, no nemaju ono što vi imate, a to je jedan sadržaj i timski rad koji daje energiju, ali i  sposobnosti i znanja kako aplicirati projekte i doći do financijskih sredstava“.

U Petrinji su uvjereni kako će zajedničkom sinergijom i radom poboljšati poduzetničku klimu u svom gradu i napraviti bitne korake prema smanjenju nezaposlenosti i ekonomskom rastu zajednice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime