U ponedjeljak kreću ovrhe, FINA savjetuje građane

U ponedjeljak, 19. listopada nastavljaju se ovrhe na novčanim sredstvima

1069

Financijska agencija (Fina) u srijedu je savjetovala građanima koji imaju nepodmirena dugovanje ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga, da to besplatno provjere putem servisa e-Blokade te da otvaranjem zaštićenog računa osiguraju priljev novca koji se ne može ovršiti.

Fina u objavi na svojoj internetskoj stranici podsjeća da se nakon šestomjesečne mjere kojom je Vlada odgodila otplatu dugova fizičkih osoba prema vjerovnicima, u ponedjeljak 19. listopada nastavljaju ovrhe na novčanim sredstvima.

Fina će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena u Fini, naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku.  Ako dužnik/ovršenik ima dovoljno novca na računu za otplatu duga, banka će iznos duga prebaciti ovrhovoditelju u cijelosti i dug će biti plaćen. Dužnik može dalje normalno raspolagati novcem na svom računu, stoji u objavi.

Kako ističu iz Fine, oni dužnici koji nemaju dovoljno novca na računu za otplatu duga, a Fina je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u Fini. Fina će odmah naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine.

Primjerice, ako umirovljenik ima mirovinu 4.000 kuna, na zaštićeni račun se uplaćuje 3.000 kuna, dok se 1.000 kuna uplaćuje na redovni račun s kojeg banka potom sredstva prebacuje ovrhovoditelju za otplatu duga, pojašnjava se.

Građani mogu besplatno putem servisa e-Blokade, kojem pristupaju putem sustava e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj, otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu, napominju iz Fine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj se sjednici Vlade referirao na činjenicu da od 19. listopada prestaje zastoj moratorija na ovrhe, izjavivši da očekuje da će ovrha biti manje nego ih je bilo prije donošenja mjera, no i poručio da se obaveze moraju izvršavati.

“Dogovoreno je s javnim bilježnicima da se predstojeće aktivnosti odvijaju u fazama. Očekujemo i od Fine da bude moderirana u pogledu aktivnosti nakon što ovaj rok istekne”, rekao je Plenković, koji je i podsjetio da je vlada uvela moratorij na ovrhe na tri mjeseca te ga potom produžila za još tri.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime