U potresu u Ekvadoru 77 poginulih, a 600 ozlijeđenih

210

U najsnažnijem potresu koji je u proteklih nekoliko desetljeća pogodio Ekvador, jakosti 7.8, u subotu je život izgubilo najmanje 77 osoba, a oko 600 ih je ozlijeđeno. Nastala je i šteta u obalnom području i gradu Guayaquili.

Predsjednik Rafael Correa proglasio je izvanredno stanje i pozvao zemlju od 16 milijuna stanovnika da ostane mirna.

“Izražavamo bezgraničnu ljubav obiteljima stradalih”, napisao je na Twitteru prekidajući posjet Italiji kako bi se vratio u zemlju.

Vlasti su pozvale stanovnike obalnih područja na evakuaciju zbog straha od plimnog vala. Prestrašeni stanovnici izašli su na ulice glavnog grada Quita, udaljenog stotine kilometara od epicentra potresa koji je pogodio obalno područje.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Broj umrlih od korona virusa porastao na 81, zaraženi čekaju u ogromnim redovima kako bi došli do lijekova

Vlasti su objavile kako će broj poginulih vjerojatno rasti i da su štete “ozblijne” posebno u zapadnim obalnim područjima u blizini epicentra i u gradu Guayaquilu.

Potres je zabilježen na dubini od 20 kilometara i osjetio se širom zemlje.

P-H20160417000014

“Neka su sela potpuno uništena”, kazao je Gabriel Alcívar, gradonačelnik Pedernalesa u pogođenoj pokrajini Manabi. “Ono što se dogodilo ovdje u Pedernalesu je katastrofalno”.

Ramón Solorzano (46) iz grada Manta kazao je kako se priprema napustiti grad s obitelji.

“Većina je ljudi na ulicama s ruksacima i kreće se prema povišenim područjima”, kazao je u telefonskom razgovoru putem aplikacije WhatsApp. “Na ulicama su pukotine, nema struje i telefoni ne rade”.

VEZANE VIJESTI
Više od 21 tisuću prijava za analizu oštećenja objekata

Dijelovi glavnog grada također su ostali bez struje i telefona, a slike objavljene na društvenim medijima pokazuju pukotine na zidovima shopping centara.

Pacifički centar za tsunami upozorio je na mogućnost valova do metra na nekim dijelovima ekvadorske obale.

Prema vladi, proizvodnja nafte nije poremećena, no glavna rafinerija Esmeraldas, smještena u blizini epicentra, prekinula je s radom.

U gradu Guayaquilu srušio se most, a ima oštećenja i na zgradama. Kontrolni toranj u zračnoj luci u gradu Manti srušio se.

 

(Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here