U Sibiću se pripremaju za proslavu svog nebeskog zaštitnika sv. Benedikta

U tijeku su radovi na Spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata i na uređenju platou uz kapelicu  sv. Benedikta, a sve bi trebalo biti dovršeno i spremno za svetkovinu njihovog nebeskog zaštitnika, 11. srpnja

1729

U petrinjskom naselju Sibić u tijeku su radovi na Spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata i na uređenju platou uz kapelicu  sv. Benedikta, a sve bi trebalo biti dovršeno i spremno za svetkovinu njihovog nebeskog zaštitnika, 11. srpnja.

Naime, prošle je godine održana proslava proglašenja sv. Benedikta zaštitnikom sela Sibić. Inicijativa je potekla od Zavičajno-braniteljske udruge Sibić čiji je predsjednik Boris Dražetić podsjetio kako je čitava priča počela prije četiri godine kada su uvidjeli da se u njihovom naselju gotovo ništa ne događa te da jednostavno izumire i propada.

„Imali smo volju, motivaciju, želju, htjenje, trebali smo samo podršku. Podršku smo dobili od našeg gradonačelnika Darinka Dumbovića. To je bilo prije četiri godine. Tada smo se sastali i tada nam je rekao radite i pomoći ću vam. Gradonačelnik od riječi! Sukus svega je da 2020. godine imamo uređeno seosko igralište s golovima, rasvjetnim stupovima, kućicom od Zavičajno-braniteljske udruge, kućom koju je sufinancirao grad u 100-postotnom dijelu, kuom od Mjesnog odbora, imamo spajanje elektrifikacije našeg igrališta, rasvjetnih tijela, a sve je krenulo s nasipanjem nerazvrstanih cesta, odnosno poljskih putova. Došli smo danas do otvaranja Spomen obilježja i uređenje platoa za crkvicu Svetog Benedikta. Bez našeg gradonačelnika, sve ovo ne bi bilo moguće“.

Radove je s mještanima Sibića obišao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je izrazio zadovoljstvo viđenim te zahvalio izvođačima radova kao i grupi entuzijasta u Sibiću.

„Danas sam sretan što vas mogu pozdraviti kao mještane Sibića koji ste kroz povijest pokazali da ste uvijek bili mukotrpni, pogotovo u novijoj povijesti gdje moramo prije svega odati pijetet svima onima kojih danas nema među nama, koji su dali svoje živote, koji su ih utkali u domovinu Hrvatsku i koji su stvarali domovinu Hrvatsku. Kada mi je došla mlada ekipa koja je htjela nešto napraviti za svoje mjesto, nisam postavljao nikakve uvjete nego sam rekao da idemo nešto napraviti, vidjeti koliko ste zainteresirani. Grad Petrinja uvijek treba među ljudima imati svoje partnere, partnere koji vole svoj kraj, svoj zavičaj, svoju domovinu i koji na kraju pokazuju senzibilitet od stvaranja domovine do elementarnih potreba kako obilježiti i imati svoj dan mjesta, kako imati svog zaštitnika. To je san svakog mjesta u našem gradu“.

Dodajmo kako su izgradnju novog Spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata u Sibiću vrijednog 80 tisuća kuna financirali Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Petrinja, dok je uređenje kapelice u Sibiću u potpunosti financirao Grad Petrinja.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime