VIDEO U Sisku izvršena primopredaja vlasti nad Sisačko-moslavačkom županijom

Bivši župan Ivo Žinić iskritizirao dosadašnje radove i proces nad obnovom

747

Ivo Žinić danas je u Sisku predao vlast nad Sisačko-moslavačkom županijom novom županu, HDZ-ovom Ivanu Celjaku.

Budući župan Ivan Celjak započeo je primopredaju u pozitivnom tonu zahvaljujući se dosadašnjem županu Žiniću na učinjenom radu i poduzetim poslovima, a time mu zaželio i sreću u daljnjoj budućnosti te je dodao kako će ovih dana zatražiti analizu financijskog stanja u sisačko-moslavačkoj županiji, a uz to i detaljnu analizu stanja projekata.

Također, tražit će se i detaljna analiza radnih procesa u cilju poboljšanja učinkovitosti rada svakog službenika i namještenika što u konačnici dovodi do poboljšanja učinkovitosti rada županijske uprave.

-Upravo ta analiza bit će temelj za buduću reorganizaciju, kazao je Celjak i dodao kako je u prvom redu u planu je ustrojstvo jedne ustrojstvene jedinice u kojoj će službenici SMŽ biti na raspolaganju fizičkim i pravnim osobama s potresom pogođenih područja.

Dosadašnji župan Ivo Žinić prvobitno je rekao kako je do sada dao pozamašan doprinos županiji te kako će se za početak prvo malo odmoriti na politike, no to ne znači i da će u potpunosti napustiti politiku, a posebice nakon toliko godina rada.

-I dalje ću nastaviti rad za opće dobro. Tridesetak godina sam to radio, od samog početka, točnije od Domovinskog rata, u Domovinskom ratu, u obnovi, a kasnije u pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, ali i u ovih šest i pol godina mandata u Sisačko-moslavačkoj županiji, kazao je Žinić.

Također je dodao kako u posljednjih šest i pol godina mandata nije bilo jednostavno voditi županiju, kako zbog pandemije, tako i zbog potresa dodajući kako brojni projekti koji su bili u planu nisu mogli biti realizirani onom brzinom kojom je to trebalo biti.

Naveo je dosadašnji župan kako je na području županije učinjeno iznimno puno te kako je poseban iskorak učinjen na području školstva u kontekstu energetske obnove i poboljšanju kvalitete uvjeta za rad učenika i svih djelatnika škola.

Žinić je dodao kako nastale velike štete neće olakšati daljnji rad na području županije te kako su veliki izazovi pred budućom županijskom vlasti, ali i općenito pred državom.

-Ovdje treba napraviti jedan novi zakon o demografskoj obnovi i revitalizaciji ovog kraja. Jedino na taj način možemo zaustaviti negativan trend i spriječiti da loša demografska slika bude još lošija, rekao je Žinić.

Na pitanje obnove dosadašnji župan iznio je stav da će obnova trajati od 10 do 20 godina.

-Obnova je tek u začetku, mislim da su neke stvari dobro napravljene. Osnovan je Stožer za obnovu koji ovdje radi punom parom i to je velika stvar ove Vlade. Velika financijska pomoć koja je došla u jedinice lokalne samouprave i u Županiju je nešto što je doprinijelo tome da normaliziramo stanje. Mi smo tim novcem uredili i prostore zgrade Županije. Djelovali smo izvan svojih prostora, većina institucija nema svoje prostore, mnogo objekata srušeno, ne ide dinamikom kojom očekivali, objasnio je.

-Onaj tko misli da će biti brže je u zabludi. Ono čime nisam zadovoljan i mislim da je velika greška je organizacija kontejnerskog naselja. Mislim da je to velika zabluda. Trebalo je na drugačiji način smjestiti ljude i tu će biti problema do kraja godine. Mnogi ljudi u takvim uvjetima neće izdržati dugo, vjerujem da će biti i nekih buntova, zaključno je rekao Ivo Žinić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime