U škole se odazvalo 80 posto ili oko 125 tisuća učenika

83
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je zadovoljstvo podacima prema kojima je u ponedjeljak do 15 sati, prvog dana škole nakon deset tjedana nastave na daljinu, odazvalo odazvalo 80 posto ukupnog broja, ili oko 125 tisuća učenika od prvog do četvrtoga razreda.

Popunjenost škola je iznad naših očekivanja, kazala je ministrica Divjak i napomenula da se radi o podatku za nešto više od 700 škola u obje smjene.

Pokazalo se da se može organizirati sigurna okolina za izvođenje razredne nastave, kazala je i pozvala roditelje „koji su imali zadrške, da pošalju svoje učenike u školu“.

Najviše učenika odazvalo se u Brodsko-posavskoj i Varaždinskoj županiji, 94 posto, a najmanje u Zagrebu, 61 posto, kazala je ministrica i zahvalila svim roditeljima, učiteljima i osnivačima koji su svi na svoj način su poduprli odluku o nastavku škole u sladu s mjerama zaštite od pandemije.

Nastava viših razreda osnovnih škola kao i srednje škole i dalje se odvija na daljinu.

Zbog ograničenog kapaciteta škola u skladu s propisanima mjerama mogla se organizirati samo razredna nastava, od prvog do četvrtog razreda, što će omogućiti da se s učenicima „prođu vještine za koje je jako teško očekivati da će ih učenici savladati na daljinu“, kazala je i dodala da će online nastava “Škola na Trećem“, prema planu završiti 5. lipnja, a najveći dio škola će završiti školsku godinu 26. lipnja.

VEZANE VIJESTI
SRBIJA Još dvoje preminulih od koronavirusa, ukupno šest

– Ponosna sam da smo u ovoj zahtjevnoj situaciji išli težim putem i da nismo žrtvovali obrazovanje, štoviše, nismo odustali niti od jednog segmenta, iako odluke nisu bili jednostavne niti su mogle biti donesene na brzinu, kazala je ministrica Divjak i dodala: “Nismo slušali savjete pojedinih sindikalnih čelnika ili kvazi-stručnjaka da ovu godinu treba ‘staviti sa strane’, ili neodržati maturu, ili zapravo zastati s nastavnim godinom sredinom ožujka”. Sve što smo o napravili pokazuje da je obrazovanje možda u ovako teškoj situaciji još važnije.

Izrazila je nadu da će buduće mjere za nastavu biti „nešto relaksiranije“. Istaknula je da su donesene odluke za upise u srednje škole, koji će se moći obaviti preko informacijskog sustava, ali tko želi, može se doći osobno upisati u škole.

VEZANE VIJESTI
STOŽER RH Ukupno 1704 zaraženih koronavirusom

Je li potrebno opravdavati izostanke?

– Škole su otvorene za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole i učenici trebaju u ponedjeljak doći u školu, što povlači i obvezu dolaska u školu ili opravdanja izostanka. Međutim, uvažavat će se objektivne okolnosti (npr. prijevoz učenika koji treba osigurati osnivač, preseljenje iz Zagreba zbog potresa) ili subjektivne okolnosti (npr. roditelj se boji poslati dijete u školu jer je u obitelji osoba koja boluje od teške bolesti) zbog kojih se može izostati. Međutim, svaki izostanak treba opravdati, a i učenik se u svakom trenutku može vratiti u školu te učitelji trebaju biti u školi, barem prema rasporedu nastave, stoji na stranici Ministarstva.

Ako dijete, kao i do sada, prati Školu na Trećem i rješava zadatke i domaću zadaću kod kuće (kao i do sada), mora li se u e-Dnevniku evidentirati izostanak s nastave jer dijete nije došlo u školu?

VEZANE VIJESTI
VIDEO Devet novozaraženih, ukupno 65

– Treba evidentirati da učenik nije u školi i navesti razlog izostanka, stoji na stranici Ministarstva.

Može li roditelj odlučiti da dijete nastavi školu na daljinu? Roditelj sam djeteta astmatičara i alergičara koje ima zdravstvenih problema.

– U takvim slučajevima treba tražiti savjet obiteljskog liječnika, jer prema Uputama HZJZ-a škola je sigurno mjesto za sve učenike. Učenici koji pokazuju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako imaju izrečenu mjeru samoizolacije ili su zaraženi s COVID-19 ne bi trebali pohađati školu.

Rad u predškolskim ustanovama i školama u trenutačnim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole, stoji na stranici Ministarstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here