U subotu, za posni dan, donosimo vam pravi specijalitet lokalne kuhinje

Šaran na rašljama jedan je od specijaliteta Posavine i neizostavni je dio gastronomoske ponude Sisačko-moslavačke županije

205

Na prostoru Sisačko – moslavačke županije smješten je Park prirode Lonjsko polje koje svojim velikim poplavnim područjima i koritima starog toka rijeke Save predstavlja idealno mjesto za mrijest riba, ponajprije šarana.

Stanovnici Posavine od davnina žive na rubnim dijelovima poplavnog područja i na obalama rijeke Save u njenim vodama nalazili su i osnovnu prehrambenu namirnicu, a to je bila riba posebice šaran. U bogatoj ponudi tradicionalnih autohtonih jela Posavine šaran na rašljama zauzima posebno mjesto. Priprema šarana na rašljama je gastro doživljaj koji se ne smije propustiti.

Šarana se prvo očisti i dobro opere. Zatim se prereže po leđima tako da se dobije veliki list te ga se nasoli i ostavi da odstoji. Od vrbovog drveta naprave se rašlje na koje se učvrsti šaran cijelom širinom. Tako pripremljena riba peče se kraj napravljenog žara ili na otvorenoj vatri tako da se rašlje zabodu u zemlju i uz povremeno okretanje ravnomjerno ispeku s obje strane. Uz ribu se poslužuje restani krumpir ili grah salata. S tako priređen šaran, začinjenim blagom aromom dima izvrsno se sljubljuje s čašom autohtonog vina Moslavine, škrletom.

Zato ulovite vaš trenutak gastrosreće dođite u Posavinu, okusite specijalitet Posavine „Šarana na rašljama“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime