U Tehničkom muzeju izložba o potresima “Kad zemlja zatrese”

179

Izložba “Kad zemlja zatrese”, koja tematizira potrese koji su tijekom prošle godine pogodili središnju Hrvatsku, bit će otvorena u utorak, 7. prosinca u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, priopćili su iz tog muzeja.

Cilj je izložbe upoznati građane s mehanizmima nastanaka potresa i obrazložiti uzroke onih koji su pogodili središnju Hrvatsku.

Koncipirana je tako da se najprije daje uvid u osnove potresa, njihovu pojavu, manifestaciju, značenje, mjerenje jačine i popratne aktivnosti. Zatim se daje kratak osvrt na povijesni prikaz potresa na području središnje Hrvatske i njihovo značenje.

Drugi dio izložbe posvećen je upoznavanju regionalne geotektonske strukture tog dijela države, a potom se daju stručni osvrti na dva glavna potresa koja su tijekom 2020. pogodila zagrebačko i banovinsko područje.

Izložba je namijenjena svim uzrastima, osobito posjetiteljima koje zanimaju prirodne i tehničke znanosti.

Potres magnitude 5,5 prema Richterovoj skali pogodio je glavni grad Hrvatske u nedjeljno jutro 22. ožujka 2020. Izazvao je veliku štetu u staroj gradskoj jezgri, ali i izvan nje, pogotovo na području epicentra u blizini prigorskog naselja Markuševca, pri čemu je uzeo jednu ljudsku žrtvu.

U Muzeju ističu kako se potres dugo očekivao, no kako se ne može predvidjeti, uvijek iznenadi svojom neočekivanom pojavom, trešnjom tla i strahom. “Mnogobrojna podrhtavanja tla koja su uslijedila dala su nam do znanja kako je naša Zemlja živ planet i kako su potresi jedna od manifestacija burnih događanja u unutrašnjosti našeg planeta”, poručuju u najavi izložbe.

Nažalost, napominju, krajem 2020. dogodio se još jači i teži potres na području Banovine, magnitude 6,2 prema Richteru. Iako nepovezan sa zagrebačkim potresom, taj je potres dodatno pokazao koliko štete može izazvati, nažalost i u vidu ljudskih žrtava.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime