U utorak u Zaboku preventivna javna zdravstvena akcija za branitelje

198

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana Zabok u utorak, 3. veljače, organizira preventivnu javnu akciju namijenjenu isključivo hrvatskim braniteljima, ratnim invalidima i članovima njihovih obitelji, kojima će besplatno obavljati preventivne preglede te ih upozoriti na važnost brige o vlastitom zdravlju.

Akcija će se održati od 10 do 12 sati u “Sivoj dvorani” bolnice u Zaboku, koja je nedavno postala i bolnicom za ratne veterane, gdje će se obavljati besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, izračunavati indeks tjelesne mase (BMI) i idealna tjelesna težina, te pružati savjeti o zdravoj prehrani i zdravom načinu života.

U prvom redu računamo na branitelje iz Krapinsko-zagorske županije, ali tko god dođe dobro je došao, rekao je Hini sanacijski upravitelj bolnice Ivan Švajger dodavši kako će biti obrađeni svi pacijenti koji im se obrate.

Švajger predlaže da se 3. veljače proglasi Danom zdravlja branitelja, koji bi se svake godine obilježavao raznim aktivnostima usmjerenim na očuvanje zdravlja branitelja, u što bi se uključile sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

U zabočku Opću bolnicu od početka studenog, kada je postala prvom veteranskom bolnicom u Hrvatskoj, dnevno se javlja desetak branitelja. Kroz tri mjeseca 120 branitelja koristilo je usluge dnevne bolnice i specijalističko-konzilijarne zaštite.

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da jedan kat bude prenamijenjen za skrb o braniteljima, od te se ideje odustalo tako da im je sada cijela bolnica na raspolaganju.

Sanacijski upravitelj ističe da u bolnici rade gotovo sve osim neurokirurških zahvata, a od dijagnostike nedostaje im jedino magnetska rezonanca, zbog čega branitelje upućuju da te usluge obave u drugim bolnicama u svojim sredinama.

I bez toga, usluga koje se pružaju u Zaboku ne bi se posramila nijedna klinička bolnica – od abdominalne kirurgije, plastične i onkološke kirurgije, do traumatologije s ortopedijom i zamjenom kukova.

Braniteljska populacija, kaže Švajger, najčešće im se obraća zbog bolesti koje su tipične za srednju životnu dob i nisu specifične samo za branitelje, poput neuroloških, srčanih i uroloških bolesti.

Javljaju se branitelji iz svih dijelova Hrvatske telefonom ili preko e-maila, a u bolnici imaju i koordinatora za branitelje koji prikuplja podatke s terena o svim potrebama.

Za branitelje nema listi čekanja, s obzirom da ih se u najvećem broju slučajeva odmah uzima na obradu – obavlja se cjelokupna dijagnostika u najkraćem mogućem roku, a ako se ukaže potreba, zadržava ih se na liječenju.

“Sve u hodu rješavamo. Naprosto ljude primimo, obradimo i hospitaliziramo. Branitelji su vrlo zadovoljni, što često i sami ističu u javnosti”, kaže Švajger.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here