Učitelji prosvjeduju: Gotovo njih dvije tisuće traže veće plaće od premijera Plenkovića

238
Sanjin Strukic/PIXSELL

Oko dvije tisuće učitelja i nastavnika prosvjeduje na Trgu svetog Marka zbog loših radnih uvjeta na koje su više puta ukazivali.

Na prosvjed su stigli iz raznih dijelova Hrvatske, a u povorci prosvjetni radnici nose plave sindikalne kape i zastave. Do Markovog trga prošli su užim centrom Zagreba – Masarykovom i Gundulićevom ulicom te Ilicom, pa su s Trga bana Jelačića krenuli prema Gornjem gradu.

U ovim trenucima vodstvo sindikalnih čelnika, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem, na sastanku je s premijerom Andrejem Plenkovićem na kojem su ponovili svoj zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata plaća u školstvu.

VEZANE VIJESTI
Radnici sisačke Rafinerije u petak prosvjeduju u Zagrebu

Dolaskom na Markov trg Vladi su puštali pjesme koje su unaprijed pripremili. Na popisu su: “Šejn”, “Himna generacije”, “Totalno drukčiji od drugih”, “Javi se”, “Divno je biti nekome nešto”, i druge…

Prosvjedne poruke i transparentni

Prosvjednici su na čelu kolone razvili transparent “Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska!”.

“Svi ste vi imali učitelje”, “Tko vam je dozvolio da se kockate s našom budućnošću?”, “Sramota!”, “Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente”, “Može li reforma obrazovanja bez nas?”, “Koliko vam vrijedimo”, također su neke od poruka prosvjednika koji su se uz zviždanje i bubnjanje krenuli ulicama Zagreba.

VEZANE VIJESTI
Prosvjed zbog skrnavljenja spomenika poginulim braniteljima u Sisku

Plenković je na početku današnje sjednice Vlade potvrdio da će sastati sa sindikalnim čelnicima, a sindikati od Vlade očekuju prihvaćanje tog zahtjeva i donošenje Uredbe o koeficijentima, a u protivnom najavljuju štrajk.

Divjak: Treba otvoriti dijalog između Vlade i sindikata 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je u ranijim razgovorima sa sindikalnim čelnicima prihvatila njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem koeficijenata, uoči današnje sjednice Vlade izjavila je da treba otvoriti dijalog između Vlade i sindikata.

“Mislim da treba otvoriti dijalog, argumenti su ti koje treba slušati, ja sam svoj stav jasno komunicirala. Svoju ulogu sada vidim kao ulogu medijatora, u smislu priznavanja argumenata, a s druge strane moramo jasno vidjeti da je ulaganje u obrazovanje stvarno to – investicija, a ne trošak”, kazala je Divjak.

VEZANE VIJESTI
Štrajk se nastavlja!

Dodatno je pojasnila da je argument koji je spomenula – zaostajanje koeficijenta složenosti poslova učitelja u odnosu na druge zaposlenike u javnim službama.

Ustvrdila je da to treba razriješiti, jer se radi o nepravdi, te da je dinamika i način ispravljanja te nepravde, pitanje dijaloga i konkretnih zaključaka između sindikata i Vlade.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here