Ugledni epidemiolog s Harvarda: “Bolest se ne može obuzdati, za godinu dana koronavirusom će se zaraziti i do 70 posto svjetskog stanovništva”

32399

Profesor epidemiologije s Harvarda Mark Lipsitch za National Geographic objavio je svoja predviđanja i upozorio na rapidno širenje koronavirusa.

Predviđa da će se u narednih godinu dana 40 do 70 posto svjetskog stanovništva zaraziti virusom koji uzrokuje bolest COVID-19, ali to ne znači da će svi zaraženi biti teško bolesni. Većina će ipak proći s blagim simptomima ili ih neće imati uopće. Slično kao i kod gripe, opasna je za kronične bolesnike i ljude starije životne dobi, dok većina slučajeva prođe bez medicinske skrbi.

VEZANE VIJESTI
U znak zahvalnosti zdravstvene radnike nagradili zalihama čokolade

Nekoliko epidemiologa, ukljućujući i Lipsitcha, usuglasilo se u mišljenju da se koronavirus ipak neće nastaviti širiti velikom brzinom. Smatraju da se radi o još jednoj sezonskoj bolesti, zajedno s prehladom i gripom.

Osvrnuvši se na neučinkovitost mjera opreza iz Kine, Lipsitch je izjavio kako je rapidno širenje virusa možda bilo neizbježno jer su se testiranja provodila na ljudima koji su bili već jako bolesni, dok su oni s blagim simptomima odlazili na posao i obavljali ostale svakodnevne zadaće.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Broj zaraženih 87, od ponoći čitav niz novih mjera

Iako je znanost jako uznapredovala, proizvodnja cjepiva i dalje je velik posao. Stručnjaci smatraju da treba proći najmanje između 12 i 18 mjeseci kako bi se na tržište stavilo sigurno i učinkovito cjepivo.

Izrada cjepiva je težak i skup proces, a s obzirom na prirodu koronavirusa i mogućnost njegove mutacije, i cjepivo će morati biti u stalnom razvoju, rekao je Jason Schwartz sa Sveučilišta Yale: “Ako cijelu nadu polažemo u cjepivo kao odgovor, onda imamo veliki problem”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here