Uklanjaju se teško oštećeni objekti na Banovini

Na području Banovine dosad je uklonjeno više od 50 građevina koje su stradale uslijed prosinačkog potresa i naknadnih podrhtavanja tla

301

Na području Siska u tijeku je uklanjanje obiteljske kuće na adresi Greda 251. Proteklih su dana uklonjene četiri u razornom potresu stradale obiteljske nekretnine. Uklonjene su kuće u Ulici Josipa Jurja Strossmayera 80, Ulici Nikole Šipuša 1, Ulici Marka Marulića 7 i Ulici Ive Rukavine Siđe 26. Prethodno su vlasnici potpisali izjavu da su suglasni da se urušeni stambeni objekti temeljito uklone.

I u širem središtu Gline u tijeku su radovi na uklanjanju građevina kojih je statika bitno poremećena te predstavljaju ugrozu za okoliš. U glinskoj Frankopanskoj ulici 10 uklanja se zgrada poslovne namjene.  U Petrinjskoj ulici 17 u srijedu ujutro počinje uklanjanje obiteljske kuće koje više ne služe svrsi. U tijeku su pripreme za uklanjanje obiteljske kuće u Hrvatskoj ulici 3.

Zgrada u Gajevoj ulici 3A u Petrinji teško je oštećena u prosinačkom potresu, a naknadna podrhtavanja tla koja su uslijedila dodatno su remetila statiku građevine. Donesena je stoga odluka o temeljitom uklanjanju objekta koje je započelo u jutarnjim satima u subotu, 24. travnja 2021. godine.

Prethodno je dovršeno  uklanjanje u potresu stradale stambeno-poslovne zgrade u samom središtu Petrinje, na Trgu Franje Tuđmana 1. S te se lokacije upravo odvozi  uklanjanjem nastali građevinski materijal.

U neposrednoj blizini, na petrinjskom Trgu Franje Tuđmana 4 u tijeku je uklanjanje još jedne u potresu stradale nekretnine koja je imala stambeno-poslovnu namjenu.

Minulih je dana trajalo uklanjanje oštećenih nekretnina u Ulici Artura Turkulina, na kućnim brojevima 7 i 9. Posrijedi su zgrade s obilježjima historicizma, u samoj kulturno-povijesnoj jezgri grada. Njihovu uklanjanju se stoga pristupilo s posebnom pozornošću i uz nadzor konzervatorskih službi. U tijeku je raščišćavanje terena i odvoženje uklanjanjem nastalog građevinskog otpada.

U samoj blizini gradskoga parka, u Mihanovićevoj ulici 1A i na Trgu Franje Tuđmana 17, ranije su uklonjene nekretnine koje su predstavljale opasnost za okoliš.

Prethodnih je tjedana uklonjeno više od 20 urušenih nekretnina u Petrinji poput stambeno-poslovnih zgrada u Ulici Vladmira Nazora 14, 15 i 16, odnosno zgrade bivše Elektre u Gajevoj ulici 40/1. Na temelju odluka Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa u međuvremenu su uklonjene i poslovna zgrada na Trgu hrvatskih branitelja 2, te građevina u Ulici Petra Preradovića 2 i obiteljska kuća u Gajevoj 49.

Ranije je uklonjeno i 16 objekata u sklopu kompeksa starog Gavrilovića, na adresi Filipovićeva bb.    Na području Banovine dosad je uklonjeno više od 50 građevina koje su stradale uslijed prosinačkog potresa i naknadnih podrhtavanja tla.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime