Ukrajina: dan žalosti zbog napada na Mariupolj

1246

Ukrajina je proglasila nedjelju nacionalnim danom žalosti nakon pogibije najmanje 30 civila u raketnom napadu na istočni lučki grad Mariupolj dan prije.

Predsjednik Petro Porošenko odredio je da se počast žrtvama oda u podne minutom šutnje, a tijekom noći na središnjem kijevskom trgu Majdanu gorjele su svijeće postavljene tako da ispisuju ime Mariupolja.

Podsjetimo, u napadu na Mariupolj ranjeno je gotovo stotinu ljudi, a oštećeno je više od 50 kuća, četiri škole i tri vrtića.

Istraga OESS-a pokazala je da je grad napadnut sa separatističkog područja istočno od grada, s višecijevnim bacačima raketa Grad.

Separatisti su u subotu objavili kako su pokrenuli ofenzivu na Mariupolj, gradske vlasti kazale su da tijekom noći nije bilo novih borbi, no ukrajinska vojska objavila je kako je sjeveroistočno od Donecka ipak bilo izoliranih okršaja.

Rusija je stavila veto na prijedlog da Vijeće sigurnosti UN-a osudi napad na Mariupolj.

Porošenko je poručio da “ne postoji alternativa” mirovnim sporazumima potpisanim u rujnu sa separatistima, prenosi France Presse.

“Ukrajina podržava mirno rješenje sukoba. Ne vidimo alternativu sporazumima iz Minska”, rekao je Porošenko na sastanku ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, sazvanom kako bi se pripremio vojni odgovor na pobunjeničku ofenzivu, “zabrinjava nas odluka pobunjenika da jednostrano istupe iz tih sporazuma”, rekao je.

Aleksandar Zaharčenko vođa pobunjenika u Donecku rekao je u petak da odbacuju bilo kakav prekid vatre s Kijevom i najavio ofenzivu u cijeloj separatističkoj regiji, u kojoj se nalazi i Mariupolj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime