Ukrajina: pobunjenici zauzeli dio Delbacevea

316
Proruski separatisti zauzeli su u utorak dio istočnoukrajinskog grada Delbacevea te vladine snage vode ulične borbe s nadirućim pobunjenicima koji se ne obaziru na prekid vatre, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.”Vode se ulične borbe, pobunjenici napadaju grad u borbenim skupinama uz potporu topništva i oklopnih vozila. Banditi su zauzeli dio grada”, stoji u priopćenju.

Pomoćnik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika optužio je pobunjenike, ali i Rusiju, da “uništavaju” mirovni proces na istoku zemlje.

“Rusija i pobunjenici ne poštuju sporazum Minsk 2. Upravo uništavaju nadu mira”, kazao je Valerij Čali. Prema njegovim riječima, “ta eskalacija ne prijeti samo teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, već i Europe”.

I dok Kijev tvrdi da je dio grada u rukama suprotne strane, pobunjenici poručuju da kontroliraju 80 posto tog strateški važnog grada.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je izjavio da se mir u Ukrajini “uglavnom poštuje”, izuzevši u području Delbacevea, dodavši da je izostala i odredba mirovnog sporazuma o povlačenju teškog naoružanja. Kazao je da Francuska i Njemačka čine sve da se iz “faze rata prijeđe u fazu mira”.

SAD je, međutim, daleko zabrinutiji najnovijim razvojem događaja. “Tražimo od Rusije i separatista da smjesta obustave sve napade”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

(Hina)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime