Ukrajina: Washington traži konkretnu primjenu primirja

54

Sjedinjene Države u četvrtak su pozdravile sporazum o prekidu vatre potpisan u Minsku o sukobu u Ukrajini, ali su upozorile da bi se to rješenje moralo konkretizirati na terenu.

“Sporazum predstavlja važan napredak prema mirnom rješenju sukoba i uspostavi suvereniteta Ukrajine”, reagirala je Bijela kuća u priopćenju, naglasivši da se to primirje treba “primijeniti i poštivati”.

“Taj dogovor sada moraju pratiti trenutačne i konkretne mjere za ispunjenje obveza svih strana”, upozorila je Bijela kuća.

Maratonska noć pregovora između kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, ukrajinskog Petra Porošenka i ruskog Vladimira Putina završila je u četvrtak dogovorom o prekidu vatre, a Europljani su oprezni i sumnjičavi u vezi izgleda trajnog mira.

VEZANE VIJESTI
ZIMSKA DEPRESIJA: Mogući krivac je boja očiju!

“Pravi test današnjeg sporazuma bit će njegova potpuna i nedvosmislena provedba, uključujući i trajni prekid neprijateljstava i uspostavu ukrajinske kontrole nad njezinom granicom s Rusijom”, prema Bijeloj kući.

Sjedinjenje Države nisu bile uključene u pregovore u Minsku.

Prije priopćenja američke vlade, veleposlanica Sjedinjenih Država u UN-u Samantha Power izrazila je oprez u vezi dogovora.

Američka diplomatkinja je na televiziji MSNBC rekla da se u prošlosti sporazum iz Minska nije primjenjivao, aludirajući na prethodni prekid vatre potpisan u rujnu.

“Sada inzistiramo da se ne smije dogoditi potpisivanje mira jednom rukom i dopremanje više raketa zemlja-zrak dugom rukom”, upozorila je Power.

VEZANE VIJESTI
Upoznali Ukrajince s hrvatskim iskustvom mirne reintegracije

Bijela kuća je ponovo zatražila od Rusije da prekine pružati podršku separatistima i da povuče svoje vojnike i vojnu opremu s istoka Ukrajine.

Izvor: hina
Foto: novilist.hr

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here