Umjesto za vatromet, novac dali ambulanti za hitnu medicinu

Pozitivan primjer iz Malog Lošinja

359

Svake Nove godine potroši se ogromna količina novca za proslave Dočeka, stolovi su puni hrane, organiziraju se veliki koncerti, nebo je prepuno predivnih boja. Nakon što slavlje završi, život se vraća u normalu, višak hrane se uglavnom baci i krene postblagdanska depresija.

No, kako piše morski.hr, ove godine Mali Lošinj se priključio destinacijama u Europskoj Uniji koje su u novu 2020. godinu ušli bez vatrometa. Iznos koji se ranijih godina koristio za vatromet, bit će preusmjeren za nabavku potrebe opreme i alata za Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu u Malom Lošinju.

„Želja nam je na taj način kućnim ljubimcima koje se boje prasaka eksplozivnih naprava osigurati mirniju večer“, poručila je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

„Iskreno nisam očekivala ovoliki medijski interes za nešto što je već prošlo, ali reći ću vam da smo odluku donijeli igrom slučaja i pomalo neplanski. Naime, već nekoliko godina muku mučimo s logistikom i sličnim detaljima oko organizacije dočeka Nove godine. A kako smo na svim poljima na putu održivog razvoja, ove godine smo odlučili dati podršku Društvu za zaštitu životinja, ali i djecu zaštititi od negativnih učinaka pirotehnike“, ispričala je lošinjska gradonačelnica za morski.hr.

„Htjeli smo dati svoj doprinos svijesti da vatromet i petarde nisu nužni kako bismo pridonijeli veselju i radosti ulaska u novu godinu. Desetu godinu za redom prosinac je u Malom Lošinju obilježen humanitarnom notom, odnosno prikupljanjem sredstava za potrebite. Željeli smo usmjeriti sredstva za nabavku medicinskog aparata koji će olakšati život našim građanima, ali i gostima.

Vatromet bi koštao 30-ak tisuća kuna, a toliko otprilike košta aparat za testiranje krvi. Vikendom nam laboratorij ne radi, pa bi taj aparat bio postavljen u ambulantu hitne medicinske pomoći. U fazi smo njegove nabavke u sljedećih 10-ak dana i Grad će pridodati ako bude još trebalo.

Ostala sredstva prikupljena humanitarnim akcijama u prosincu premašuju iznos od 60 tisuća godina. Tim novcem osigurana je nabavka didaktičke opreme za dječji vrtić jasličke skupine i nabavku preciznih kirurških instrumenata za kiruršku ambulantu“, kazala je za morski.hr gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime