Umro Kirk Douglas, posljednja velika zvijezda starog Hollywooda

Američki glumac, producent i redatelj do popularnosti je stigao kasnih 40-ih godina prošlog stoljeća i nikad je nije ispustio, snimivši više od stotinu filmova u šest desetljeća dugoj karijeri koja je trajala i nakon nekoliko moždanih udara u poznijim godinama.

740

Glumac Kirk Douglas, posljednja velika zvijezda Hollywooda, preminuo je sinoć u 103. godini, objavio je njegov sin, također veliki glumac, Michael Douglas.

“S golemom tugom objavljujemo da nas je Kirk Douglas napustio danas u 103. godini. Za svijet, on je bio legenda, glumac zlatnog doba filma (…) ali za mene i za moju braću Joela i Petera bio je jednostavno tata”, napisao je Michael Douglas na svojoj stranici  Facebooka.

Američki glumac, producent i redatelj do popularnosti je stigao kasnih 40-ih godina prošlog stoljeća i nikad je nije ispustio, snimivši više od stotinu filmova u šest desetljeća dugoj karijeri koja je trajala i nakon nekoliko moždanih udara u poznijim godinama.

VEZANE VIJESTI
LOS ANGELES: Brad Pitt ima novu ljubav!

Kirk je imao lijep život i iza sebe ostavlja filmove za generacije koje dolaze i sjećanje na priznatog filantropa koji je radio za javno dobro i za mir u svijetu”, napisao je Michael Douglas.

Sin židova izbjeglog iz Rusije, rođen je 9. prosinca 1916. kao Isur Danielovič Demski, u Amsterdamu, gradiću i državi New York.

“Čitav moj život bio je život gnjevna čovjeka”, govorio je. “Gnjev je bio pokretač mog života, golemi gnjev protiv nepravde”. Proveo je teško djetinjstvo trpeći zbog antisemitizma i ravnodušnosti nepismenog oca alkoholičara.

Kirk Douglas je glumio u stotinjak filmova, a neki od njih postali su klasici poput “Dvadeset tisuća milja pod morem” (1954.), “Staze slave” (1957.), “Obračun kod OK Corrala” (1957.) i posebice “Spartak” (1960) angažirani film snimljen u vrijeme lova na komuniste koji je Douglasa učinio svjetskom zvijezdom.

VEZANE VIJESTI
LOS ANGELES: Brad Pitt ima novu ljubav!

U vrijeme lova na vještice on se zauzeo za to da se u ‘špici’ filma ispiše i ime scenarista koji je bio na crnoj listi Hollywooda. Njegov angažman protiv makartizma jedan je od njegovih najvećih hrabrih istupa kako je objasnio u svojoj desetoj knjizi naslovljenoj “I am Spartacus”.

“Treba se angažirati, najveća američka snaga u inozemstvu je Hollywood”, rekao je glumac kada je imao već sto godina i nije prihvaćao predsjednika Donalda Trumpa.

Veliki zavodnik osvajao je mnoge žene, ali je od 1954. živio sa samo jednom, Anne Buydens koju je upoznao u Francuskoj i koja mu je postala druga supruga.

VEZANE VIJESTI
LOS ANGELES: Brad Pitt ima novu ljubav!

S prvom suprugom, Dianom Dill, imao je dva sina, Michaela i Joela, a s drugom još dvojicu, Petera i Erica, koji je umro od predoziranja drogom 2004.

Micheal Douglas odaoje priznanje očevoj posvećenosti pravdi i postavljenim standardima kojima drugi mogu težiti.

“Kirkov život bio je dobro proživljen i sobom ostavlja filmsko nasljeđe koje će trajati mnogim budućim naraštajima”.

Holivudska legenda pretrpjela je moždani udar 1996., a zatim i srčani udar 2001.

Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here