Ured Grabar-Kitarović: Josipović odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti donese li odluku o preseljenju

809

Ured izabrane Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović poručio je u nedjelju kako će predsjednik Ivo Josipović biti odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i onemogućavanje demokratske primopredaje vlasti ako donese odluku o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici.

Vlada je na sjednici u četvrtak Uredu predsjednika na upravljanje dala rezidenciju u Visokoj ulici, u koju je preseljenje svoga ureda najavila izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a iz njenog Ureda naglašavaju da Vlada tom odlukom nije donijela odluku o preseljenju kao ni odredila rok za preseljenje. Stoga je odgovornost na Josipoviću, jer on donosi i potpisuje odluku o preseljenju, ističu u Uredu izabrane predsjednice.

Ako Josipović potpiše takvu odluku, kažu, tim će činom pokazati da želi onemogućiti normalnu, demokratsku primopredaju vlasti, a vrijeme će pokazati koja je stvarna pozadina tog postupka.

U Uredu Grabar-Kitarović pritom podsjećaju da je Josipović kazao kako u vremenu do primopredaje predsjedničke dužnosti neće potpisivati važne odluke, a preseljenje, napominju, to svakako jest.

Od predsjednika Josipovića očekuje se da se drži svog obećanja, a ako potpiše odluku o preseljenju bit će odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i sigurnosti izabrane predsjednice, naglašavaju u Uredu izabrane predsjednice.

Stoga jedinim ispravnim i korektnim potezom smatraju da se primopredaja održi na Pantovčaku.

Nitko iz tima izabrane predsjednice neće sudjelovati u preseljenju bilo čega s Pantovčaka u rezidenciju u Visokoj dok se ne obavi primopredaja na Pantovčaku, dodaju.

Upozoravaju pritom da Pantovčak ima sve ono što rezidencija u Visokoj nema, poput neprobojnih stakala, zaštićene komunikacije, tzv. gluhe sobe, sefova u kojima su dokumenti, državne tajne.

Stoga se primopredaja može obaviti samo na Pantovčaku, dodaju, jer su tamo klasificirani dokumenti koje treba preuzeti pri primopredaji, a ako se oni “nabacaju u kutije i prenesu u Visoku” u kojoj ne postoje sefovi bit će riječ, ponavljaju iz Ureda izabrane predsjednice, o onemogućavanju primopredaje i izravnom udaru na nacionalnu sigurnost.

Ako do preseljenja, posebice tajnih dokumenata, ipak dođe prije inauguracije, upozoravaju iz Ureda Grabar-Kitarović, pokrenut će se pitanje odgovornosti onih koji su dozvolili da arhiva Ureda predsjednika prije primopredaje bude izmještena na drugu lokaciju bez suglasnosti izabrane predsjednice.

Grabar-Kitarović će, naglašavaju iz njenog Ureda, ispuniti svoje obećanje iz kampanje o preseljenju Ureda u Visoku ulicu te će, nakon što preuzme dužnost predsjednice Republike, pokrenuti proceduru i to, kao što je i najavila, formiranjem stručnog povjerenstva koje će “obaviti kvalitetnu pripremu kako bi novi ured zadovoljio sve standarde, uzimajući u obzir i troškove preseljenja”.

Iz njenog Ureda pritom ponavljaju da Grabar-Kitarović svoje obećanje nije dala zbog “preseljenja radi preseljenja nego radi bitno manjih troškova ureda”.

Ured izabrane predsjednice ogorčen je načinom na koji je pitanje preseljenja stavljeno u fokus javnosti, ocjenjujući kako je riječ o manipulaciji i klasičnoj političkoj namještaljci koju je javnost prepoznala.

Grabar-Kitarović je pobijedila na izborima zalažući se za bolji život građana, za ostanak mladih u Hrvatskoj i povećanje standarda, pa je stavljanje fokusa na pitanje preseljenja deplasirano u trenucima kad još nije ni preuzela svoju dužnost, kažu.

Vladina je odluka, dodaju, donesena mimo svih potrebnih procedura koje se moraju zadovoljiti da bi se uopće moglo razmišljati o preseljenju ureda na bilo koju lokaciju.

Napominju pritom da je sigurnosna procjena za rezidenciju u Visokoj napravljena za odsjedanje stranih izaslanstava te dodaju kako je, prema informacijama kojima raspolažu, u međuvremenu napravljena nova sigurnosna procjena za Ured predsjednika te da je ona negativna, ali ju je Vlada zanemarila pri donošenju odluke.

Sve to upućuje na to da je riječ o vrlo opasnoj manipulaciji kojom se ugrožava nacionalna sigurnost i sigurnost izabrane predsjednice, upozoravaju u Uredu izabrane predsjednice.(Hina)

 

Foto: FaH

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here