Utopilo se 400 migranta na putu za Italiju

515

Oko 400 migranata koji su isplovili iz Libije u pokušaju da stignu do Italije utopilo se, objavila je udruga Save the Children (Spasite djecu), pozivajući se na izjave preživjelih koje je spasio jedan brod i prebacio u talijansku luku.

Među žrtvama bilo je “mnogo mladića, možda maloljetnih”, navela je udruga.

Oko 400 migranta utopilo se u pokušaju da iz Libije stignu do Italije kada je potonuo njihov brod, rekle su osobe koje su preživjele najnoviju tragediju u Sredozemlju.

Brod je prevozio 550 migranata i doživio brodolom 24 sata pošto je isplovio iz Libije, prema riječima 150 preživjelih osoba.

Prije te nesreće od početka godine poginulo je više od 500 migranta u Sredozemlju koje je zbog stalnih pokušaja stanovnika južne obale da se domognu Europe postalo najveće more-groblje.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) to je nagli porast u odnosu na 47 žrtava u istom razdoblju lani.

Preživjeli putnici stradalog broda bili su uglavnom subsaharski Afrikanci, rekao je glasnogovornik udruge Save the Children i rekao da ne zna kada se brodolom dogodio.

Broj plovila s migrantima iz Afrike za Europu narastao je zadnjih tjedana zbog povoljnog vremena u proljeće što putovanje čini sigurnim. U veljači se utopilo više od 300 osoba na tom riskantom putu do Europske unije.

Save the Children, IOM i druge humanitarne organizacije stalno pozivaju EU da pojača operacije spašavanja u Mediteranu prije velikog priljeva koji se uobičajeno događa ljetnih mjeseci.

U ponedjeljak je spašeno 2851 migranata, prema podacima talijanske obalne straže, a najmanje je devet poginulo. Tijekom vikenda bilo je spašeno 5629 putnika, prema istome izvoru.

Italija, koja je zbog blizine afričke obale za afričke imigrante prvi komad europskog kopna, posebno je bila pogođena padom režima u Libiji 2011., jer se zbog kaosa i bezvlašća povećao priljev potencijalnih useljenika te poziva EU da podijeli s njome taj teret.(Hina)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime