Varga: Fond posebno skupih lijekova povećan sa 560 na 800 milijuna

312

Fond posebno skupih lijekova, iz kojeg se financiraju lijekovi za najteže, onkološke bolesnike, u ovoj je godini povećan sa 560 na 800 milijuna kuna, a ta će sredstva u cijelosti osigurati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pa njihovo financiranje više neće opterećivati bolničke proračune, izjavio je u četvrtak ministar zdravlja Siniša Varga na okruglom stolu o unapređenju liječenja onkoloških bolesnika u Hrvatskoj.

Varga je najavio dodatno povećanje sredstava za posebno skupe lijekove od 1. siječnja 2016. na milijardu kuna, te naglasio da je ovogodišnji zdravstveni proračun veći za 2 milijarde kuna namijenjenih liječenju, među kojima 1,2 milijarde odlazi samo na bolničku zaštitu.

Od raka oboli 20.000 osoba

U Hrvatskoj godišnje od raka oboli 20.000 osoba, rečeno je na okruglom stolu u organizaciji Zaklade Onkologija i Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva.

Najčešće maligne bolesti u muškaraca su rak pluća, rak prostate i rak debelog crijeva i rektuma, dok je kod žena najčešća maligna bolest karcinom dojke, a zatim karcinom debelog crijeva i rektuma, te karcinom pluća.

Iako se zadnjih godina ulaže puno truda u borbu protiv raka, Hrvatska je prema epidemiološkim podacima i dalje u samom vrhu europskih zemalja po stopama smrtnosti od raka, pa je potreban dodatni angažman svih u društvu, rekao je predsjednik Zaklade Onkologija Mirko Šamija.

VEZANE VIJESTI
Šefovi u bolnicama više neće smjeti raditi i u privatnim ordinacijama

Istaknuo je kako već dugo ne vrijedi paradigma “rak jednako smrt” jer maligne bolesti zahvaljujući suvremenoj onkologiji sve više postaju kronične bolesti s kojima se može kvalitetno živjeti.

Stoga je cilj programa potaknuti bolesnike, liječnike i druge sudionike u liječenju na unapređenje multidisciplinarnog pristupa liječenja i bolje korištenje dijagnostičko-terapijskih postupaka, na bolju edukaciju bolesnika i jačanje njihove svijesti o važnosti većeg uključivanja u proces vlastita liječenja.

Polovica onkološke terapije ode “u vjetar”

Predsjednica Saveza udruga protiv raka dojke Marija Strnad upozorila je na nužnost jačeg angažmana bolesnika u vlastitom liječenju jer u Hrvatskoj više od 50 posto onkološke terapije odlazi “u vjetar” zbog nepridržavanja uputa o uzimanju terapije. Pritom 70 posto posto pacijenata terapiju ne uzima namjerno jer se zbog uzimanja lijeka osjećaju loše, jer s boje reakcija i sl.

No, to nije samo hrvatski problem, pokazuje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije. U razvijenim zemljama pravila o uzimanju dugotrajne terapije pridržava se prosječno 50 posto oboljelih, a u zemljama u razvoju između 26 i 34 posto.

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština kaže da je suvremena terapija utrostručila preživljavanje od najčešćih oblika raka, kakav je i rak dojke, no Hrvatska je, iako ispod prosjeka po pojavnosti, i dalje iznad prosjeka Europske unije po smrtnosti žena od te bolesti.

VEZANE VIJESTI
Varga: Novi sanacijski upravitelji KBC-a nastavit će reforme s novom energijom

Kod raka debelog crijeva, Hrvatska je 11 po pojavnosti ali druga po smrtnosti među državama EU, napominje Pleština, što pokazuje da kod nas očito nešto nije u redu, pa treba nešto poduzeti.

On smatra da je i uz postojeće resurse moguće ubrzati detekciju i pospješiti individualni i multidisciplinarni pristup liječenju. To bi, uz primarnu prevenciju i inovativne lijekove, trebalo povećati kvalitetu liječenja, a troškove smanjiti za 20-30 posto.

Za onkološke pacijente nema listi čekanja

Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec podsjetila je kako je lani na Listu posebno skupih lijekova uvršeno šest novih onkoloških lijekova, a za onkološke pacijente u bolnicama nema listi čekanja.

Kao primjer je istaknula Kliniku za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u kojoj onkološki bolesnici sve dijagnostičke postupke obavljaju u jednom danu, a operativne zahvate u roku 14 do 20 dana. Za onkološke bolesnike uvedena je tzv. d-uputnica, kako ne bi morali stalno dolaziti po nove uputnice kod svog obiteljskog liječnika.

Izvor: hina
Foto: cdm.me

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here