Varga kažnjen s 20.000 kuna zbog sukoba interesa

192

Ministar zdravlja Siniša Varga uputio je ispriku javnosti zbog “nenamjernih propusta”, nakon što ga je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u četvrtak kaznilo s 20.000 kuna.

Podsjetimo, Varga je kao ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja zloupotrijebio svoja prava i počinio tzv. zabranjeno djelovanje prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, kada je prihvatio pokroviteljstvo nad kongresom “Renesansa primarne zdravstvene zaštite” u organizaciji udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), čiji je bio osnivač i član. Zbog toga mu je Povjerenstvo izreklo novčanu kaznu od 20.000 kuna, koju će podmiriti obustavom plaće u pet jednakih obroka od po 4.000 kuna.

Ministar zdravlj je poručio da poštuje odluke Povjerenstva i uvažava njihovo tumačenje odluka.

“Ispričavam se javnosti zbog svojih nenamjernih propusta. Posvetit ću se daljnjoj provedbi reformi u sustavu zdravstva”, rekao je.

Nakon izbijanja afere prošloga ljeta tvrdio kako nije u sukobu intresa jer je sa čelnog mjesta udruge CIMS otišao u veljači 2014., prije nego što je u lipnju imenovan ministrom zdravlja. Povjerenstvo je utvrdilo da ni prema Zakonu o udrugama niti prema Statutu CIMS-a zamrzavanje članstva nije moguće.

Povjerenstvo je ustanovilo i da je CIMS imao svega šest članova, među kojima je bio i Varga, te da godišnji promet zbog aktivnosti udruge nije prelazio 50.000 kuna.

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva, izjavila je kako Povjerenstvo u takvim okolnostima razmatra zahtjev kao da je dužnosnik sam pokrenuo postupak utvrđivanja sukoba interesa, a odluka se donosi odmah.

“Riječ je o postupanju koje ne predstavlja dobru praksu. U situacijama kada se natječu s građanima za određena javna sredstava, donacije ili subvencije, preporučljivo je da se dužnosnici suzdrže od prava koja bi im inače pripadala kao i svim drugim građanima”, kaže Orešković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime