Varga: ‘griješne trošarine’ u proračun zdravstva

245

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je kako potiče razgovore s Ministarstvom financija kako bi se trošarine na tzv. loše proizvode izravno slijevale u proračun sustava zdravstva.

“Slažem se da sve trošarine na lošu prehranu, cigarete, odnosno alkohol trebaju direktno ići u sustav zdravstva. Većina europskih zemalja ima tzv. grješne trošarine koje idu direktno za financiranje sustava zdravstva. Imat ćemo razgovore sa Ministarstvom financija da se to i kod nas obistini”, kazao je ministar Varga, odgovarajući na upit slušatelja u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

U emisiji je ministar ustvrdio kako nije istina da je u inozemstvo otišlo 900 liječnika, nego da ih je toliko podnijelo zahtjev za odlazak, a da ih je ‘preko granice’ zasad otišlo 200.

Također je poručio svim doktorima i medicinskom osoblju kako njegovo ministarstvo radi na mjerama da svi ostanu u Hrvatskoj, odnosno da se radi na mjerama koje će stvoriti uvjete za rad kakvi su trenutno u zemljama u koje nezadovoljni nastoje otići.

Prema ministru, u dva tjedna koliko je aktualan Program plus, u hrvatskim je bolnicama s lista čekanja skinuto 7500 pacijenata, dok se istovremeno uvode mjere kako ne bi nastale nove liste čekanja. Vezano uz taj program, pohvalio je rad KBC-a Rijeka koji je, tvrdi Varga, “dobro potegnuo u startu”, te KBC-a Sestre milosrdnice, gdje se maksimalno koristi infrastruktura i oprema.

Varga se, nadalje, zalaže za svojevrsni dualitet upravljanja u bolnicama gdje će, s jedne strane, medicinskim procesima upravljati zdravstveni radnici, a s druge strane ekonomskim procesima upravljali bi ekonomisti.

Skorašnjom objavom Nacionalnog registra zdravstvenih usluga, navodi Varga, ostvarit će se veći obrtaj pacijenata, skratiti liste čekanja i bolje iskoristiti postojeća infrastruktura.

“Izlaskom iz državne riznice osigurali smo dvije milijarde kuna dodatnog operativnog novca koji je na raspolaganju hrvatskom zdravstvenom sustavu, od čega je 1,2 milijarda kuna na raspolaganju baš za bolničku zdravstvenu zaštitu”, rekao je Varga.

Dodao je i kako je nedopustivo da 30 posto pacijenata ne dolazi na dogovorene preglede te da je njegov cilj to spustiti na pet posto.

Foto: FaH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime