VAŽNO Građani ponovno na udaru računalnih virusa, Policija nudi rješenje

573

Mnogi građani ovih dana postali su žrtve zločudnog računalnog programa zbog kojeg ne mogu pristupiti svojim podacima. Problem su prijavili policiji koja im je kao rješenje preporučila alat Kripto Šerif.

Više građana i trgovačkih društava policiji je prijavilo da su njihovi privatni i poslovni podaci na računalima kriptirani te da im više nisu u mogućnosti pristupiti. Na adresu elektroničke pošte istovremeno im je poslana ucjenjivačka poruka kojom nepoznate osobe traže uplatu iznosa u virtualnim valutama u zamjenu za pomoć u otključavanju podataka.

Policija javlja kako pomoć mogu potražiti na linku na kojem se nalazi kripto alat koji omogućuje jednostavno učitavanje kriptiranih datoteka. Uz pomoć alata može se provjeriti postoji li dostupno rješenje za dekripciju te ako postoji, daje upute o načinu na koji se može pristupiti podacima na računalu.

Kao prevenciju ovakvih napada, policija preporučuje redovito ažuriranje softvera na računalima i korištenje kvalitetnog antivirusnog softvera. Upozoravaju na oprez i savjetuju korisnicima da ne otvaraju e-mailove koje su dobili od ljudi koje ne poznaju i da ne otvaraju datoteke s ekstenzijama ‘.exe’, ‘.vbs’ i ‘.scr’. Prevaranti često koriste nekoliko nastavaka kako bi zloćudnu datoteku predstavili kao video, fotografiju, ili dokument (kao što je hot-chics.avi.exe ili doc.scr). Isto tako upozoravaju građane da ne otvaraju bilokakve sumnjive priloge koje su dobili i od prijatelja na društvenim mrežama jer bilokoji račun može biti zaražen.

 

Izvor: hina.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime