VIDEO – Završile poklade – Velika glinska maškarada

1769

Vrijeme maškara i karnevala, tijekom kojeg se u brojnim gradovima organiziraju fašničke povorke i priredbe, a šarenim maskama, pjesmom, plesom i veseljem maškare tjeraju zimu i dozivaju proljeće, završava današnjim pokladnim utorkom.
Da je zime već dosta i da svi priželjkuju dolazak sunca i toplijih dana, na pokladni su utorak poručile i glinske maškare. Od mališana iz dječjih vrtića, preko osnovnoškolaca i srednjoškolaca, šarenilo praćeno bukom i veseljem prošlo je gradskim ulicama i stiglo do glinske gradske vijećnice. Inače, u vrijeme karnevala, vlast se u gradovima predaje maškarama, a one ju simbolično, na pokladni utorak, vraćaju natrag gradonačelniku.
Tako su i glinske maškare vlast u gradu ponovno vratile gradonačelniku Stjepanu Kostanjeviću, a on je zajedno sa svojim suradnicima veselu fašničku povorku nagradio ukusnim krafnama. Veselu fašničku priču iz Gline donosi nam Nikola Maričković.

VEZANE VIJESTI
VIDEO GLINA Teret obrane i stvaranja hrvatske države prvi su na sebe preuzeli policijski službenici


Na glavnim gradskim glinskim ulicama danas je protutnjao veliki završni fašnjički tulum. Kolone maškara preplavile su danas središte grada, bila je to prava senzacija i dožavlj godine za oko i uho.
Niti za jedne svetkovine kroz godinu ovoliko ljudi nije bilo na glinskim ulicama. Radost građani nisu skrivali, neki su kolone pratili sa svojih prozora, a mnogi su izašli na ulice i maškere darivali slatkišima i kolačima, a ispred gradske uprave gradonačelnik se nadijelio krafni…
Pripreme za ove aktivnosti započele su još prije nekoliko tjedana rekli su nam neki sudionici ove povorke, a od pola jedanajes povorke su krenule prema središtu grada. Prvi su krenuli najmlađi, djeca iz dječjeg vrtiča Bubamara, potom su oštrim korakom zastupali rimski legioari koji su bili na čelu kolone osnovnoškolaca.
I tako lijepo je bilo ali je brzo završilo, centar našeg grada vrlo brzo ponovno se vratio svakodnevnici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here