Velika Gorica pri kraju odbrojavanja, sve je bliže da postane Solarni grad

175

Velika Gorica sve je bliže potpunom ostvarenju hvalevrijednog projekta pod nazivom Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE. Ovaj projekt, koji su financijski poduprli Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, usmjeren je na instalaciju fotonaponskih panela na krovovima javnih zgrada u gradu. S ukupnom vrijednošću preko 654 tisuća eura, projekt predviđa značajno smanjenje emisija CO2 – za 95,9 tona godišnje.

Gordana Mikulčić Krnjaja, viša savjetnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Velike Gorice, izrazila je svoje zadovoljstvo i zahvalnost uključenima u projekt:

– “Kao što sam naziv kaže, mi odbrojavamo sve naše projekte i objekte na kojima će biti postavljeni paneli. Hvala svim partnerima koji su se uključili u projekt, jer je ovo izvanredan program. Znamo koga zvati kad zapnemo negdje i kada trebamo odmah dobiti odgovore. Jedva čekamo sljedeći program.”

Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), naglasio je neiskorišteni solarni potencijal regije:

“Velika Gorica, šesti grad po veličini u Hrvatskoj, gradi gotovo 600 kW sunčanih elektrana. Zgrade su izabrane tako da je pokriven cijeli grad te kako bismo motivirali građane da slično rade i na svojim krovovima. Bez obzira na maglovitost kraja, možemo koristiti deset puta više sunčeve energije nego što je koristimo. Izgradnjom elektrana zadovoljiti će se 37% potreba odabranih zgrada javne namjene.”

Programski partner ovog projekta je Energetski institut Hrvoje Požar, koji u vidu stručne i tehničke podrške Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, uvelike doprinosi provođenju i uspješnosti projekta.

– “Ovdje je riječ o izuzetno važnom projektu, koji će Veliku Goricu učiniti djelomično neovisnom o vanjskim dobavnim pravcima energenata. Drago mi je da možemo zajedno odbrojavati korake prema potpunoj energetskoj neovisnosti.”

Projekt obuhvaća instalaciju solarnih panela na različitim javnim objektima, uključujući škole, dječje vrtiće, sportske centre i društvene domove. Očekuje se da će više od 50 posto potrošnje električne energije ovih objekata biti pokriveno upravo iz postavljenih sunčanih elektrana. Kompletno postavljanje na sve objekte očekuje se do kraja ove godine, a puštanje svih elektrana u pogon ovisi o HEP-u.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime