VELIKA GORICA Provalnik otuđio više stotina tisuća kuna iz obiteljske kuće!

Jučer, 28. svibnja, između 15.30 i 18.20 sati u Velikoj Gorici, u Selnici Šćitarjevskoj, nepoznati je počinitelj provalio u kuću i otuđio novac i nakit.

Ovim nedjelom kradljivac je 71-godišnju vlasnicu oštetio za više stotina tisuća kuna, javljaju iz PU zagrebačke.

Najčešći načini provala
Najčešći način provala u stanove je zavlačenje podesnog predmeta (odvijač ili metalna poluga) te obijanje ulaznih vrata ili prozora. Slijedi zatim način lomljenjem vanjskog djela uloška cilindrične brave ulaznih vrata.
Dio krađa iz domova događa se na način da lopov ušuljavanjem ulazi u kuće i domove ( kroz prozor, preko balkona, kroz sporedna vrata, koristeći u blizini prigodne predmete za penjanje itd.) bez obzira o dobi dana i noći.
Unazad nekoliko godina pojavio se oblik provala u domove na protuprovalna vrata koji je zastupljen u manjoj mjeri u odnosu na prethodno navedene. Provale se odnose na protuprovalna vrata koja s vanjske strane nemaju standardiziranu kvaku već se umjesto kvake na vratima nalazi obično metalna kugla i bez ključa nije moguće otvoriti vrata. Međutim baš takva protuprovalna vrata potrebno je prilikom odlaska iz doma zaključati s vanjske strane iz razloga što se takva nezaključana vrata vrlo se lako obijaju savitljivom, ali čvrstom plastikom npr. kreditnom karticom.
Savjeti kako bi povećali stupanj sigurnosti vlastitog doma:
1.    Dobrosusjedski odnosi
Potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima jer oni pridonose većoj sigurnosti, stoga razmijenite telefonske brojeve.
2.    Ulazi
Sigurnost kreće od ulaza u stan.
  • Ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo!
  • Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima, ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja
  • Zaštićen cilindar i kvalitetna vrata provalnicima će otežati posao. Tamo gdje nema zaštite ili gdje provalnik procjeni da u kratko vrijeme na brz, siguran i tih način može obaviti svoj posao on će to učiniti
  • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra
  • Sjetite se otvorenog prozora ili balkonskih vrata
  • Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata
  • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućuju lakše penjanje (skale ili sanduci).
  • Lako dostupna podrumska, garažna i vrata priručnih ostava osigurajte roletama sa osiguračem ili željeznim rešetkama
  • Provjerite sporedna vrata i ulaze jer mogu poslužiti za ušuljavanje
  • Kada napuštate stan i ostavljate ga bez ukućana obavezno zaključavajte protuprovalna vrata – ne povlačite ih, to nije dovoljno.
3.    Vrijedni predmeti
Popišite vrijedne predmete (računalo, bicikl i sl.v.r.) i zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite doma ugradite kućni sef. Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.
4.    Sumnjive osobe
Obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom:”Trebate li pomoć ?” i sl. Kad vam se takve osobe obrate ne budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost.
5.    U slučaju provale
Po mjestu događaja krečite se samo ako je to nužno kako ne bi uništavali tragove. Nazovite policiju na 192.
6.    Savjetovanje
      Za podrobnije savjete u zaštiti vašeg doma možete se obratiti Informativnom centru za prevenciju u Zagrebu, Savska 34, telefon 01 6122 853, radnim danom od 9 do 17 sati.
PU zagrebačka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here