Velika opasnost od ‘megapožara’ vlada diljem Europe

84

U jeku toplinskih udara i suša koje su pogodile Europu Svjetski fond za prirodu (WWF) upozorava na opasnosti novih “megapožara” koji se brže šire, što mnogi smatraju posljedicom klimatskih promjena.

Iako je Mediteran najpogođeniji požarima, zemlje tradicionalno vlažnije sjeverne Europe nedavno su se također borile s ogromnim šumskim požarima.

Otprilike 300 tisuća hektara šuma izgori svake godine u Europi, prema podacima Eurostata.

Španjolski WWF u izvješću navodi da požari uzrokuju štetu od 3 milijarde eura godišnje u Europi. Godine 2017. i 2018., veliki požari, koje je teško ugasiti, bili su praćeni jakim vjetrovima te su usmrtili 225 osoba u Portugalu, Grčkoj i Španjolskoj.

VEZANE VIJESTI
Svečano obilježena 25. obljetnica VZG Petrinja

Očekuje se da će se ove godine požari pogoršati zbog loše raspodjele resursa i rastućih temperatura na globalnoj razini.

“Trenutna politika borbe protiv požara, koja je utemeljena isključivo na sustavu gašenja, zastarjela je i neučinkovita u borbi protiv nove vrste ‘megapožara'”, navodi WWF u izvješću te poziva na više prevencijskih mjera, uključujući bolje upravljanje šumama.

Uz rast temperatura, izvješće navodi depopulaciju sela i kaotičnu urbanizaciju kao uzroke sve češćih požara.

Najmanje trinaest je osoba umrlo u Europi, tijekom posljednjeg toplinskog udara, a mnoge zemlje poput Francuske zabilježile su rekordno visoke temperature.

VEZANE VIJESTI
23 godine uspješne suradnje i velikog prijateljstva

Ove se godine dogodilo već 1400 požara u Europi.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here