VIDEO 12 savjeta uz koje ćete uštedjeti na potrošnji goriva

Nove cijene goriva za vozače su novi su udarac po džepu

224

Novo poskupljenje goriva dovelo je do nikada viših cijena goriva. Kako ne bi morali tražiti alternative, na nekoliko načina možete utjecati na smanjenje potrošnje, a time i uštedu novca.

Smanjite vožnju automobilom samo na nužne relacije 

Vozite samo po potrebi. Najbolji način za smanjenje potrošnje goriva je jednostavno manje voziti automobil. Vozite svoj automobil samo kad zaista trebate. Ako trebate putovati na kratkoj relaciji, razmislite o pješačenju ili čak vožnji biciklom. Ne samo da ćete uštedjeti novac na pumpi, već će vježba zasigurno dobro doći i biti korisna.

Provjerite je li poklopac plina dobro pričvršćen

Jedan od razloga zašto možda nećete dobiti kilometražu koju očekujete je to što u vašem spremniku nema toliko plina koliko mislite. Naime, čak 147 milijuna litara plina izgubljeno je prošle godine zbog isparavanja. Zašto je ispario? Poklopac plina nije bio čvrsto pričvršćen. Zato samo provjerite je li poklopac nepropustan i omogućit će vam da zadržite sav plin koji platite.

Izbjegavajte prazan hod

Kad trebate voziti automobil, pazite da izbjegavate prazan hod kad god je to moguće. Kad vam automobil radi, ali se ne kreće, vaša je kilometraža benzina apsolutna nula. Stoga, ako će vaš automobil mirovati dulje od minute, ugasite motor. Međutim, to činite samo kada je to sigurno učiniti.

Prakticirajte takozvanu ‘tešku nogu’

Ubrzavajte i stalno lomite. Tijekom vožnje uvijek stalno i dosljedno pritišćite papučicu gasa u automobilu. Teška noga uvijek će rezultirati smanjenom kilometražom plina i slabom potrošnjom goriva.

Pazite na ograničenja

Uvijek pokušajte voziti pri ili blizu ograničenja brzine. Optimalna brzina vožnje za svaku marku i model vozila je drugačija. Međutim, što brže vozite, to će vam biti gora kilometraža i potrošnja goriva. Vozite onoliko brzo koliko je potrebno da biste održali sigurnu brzinu vožnje.

Izbjegavajte sagorijevanje viška goriva, vozite istim i polaganim tempom

Stalno ubrzavanje i kočenje samo troši gorivo i smanjuje potrošnju goriva vašeg automobila. Stoga, kad god je to moguće, izbjegavajte sagorijevanje višak goriva nepotrebnim naglim ubrzavanjem, a potom i kočenjem. Ovo zahtijeva malo prakse, ali može biti odličan način za povećanje uštede potrošnje goriva u vašem vozilu.

Koristite tempomat na autocestama

Tempomat znači da će se vaš automobil kretati konstantnom brzinom, što znači da nema ubrzanja, a svoj tempomat trebate postaviti na ograničenje brzine, jer propisana brzina, koja je gotovo uvijek umjerena, savršena brzina za maksimalnu uštedu goriva.

Ako možete, učinite svoj automobil lakšim 

To možete učiniti uklanjanjem krovnih nosača na vrhu automobila, a također i smanjenjem težine automobila vađenjem nepotrebnih predmeta.

Vjerovali ili ne, zatvorite prozore

Što je vaše vozilo aerodinamičnije/lakše, to je manja potrošnja goriva vašeg automobila. Držanje spuštenih prozora tijekom vožnje stvara veću otpornost vašeg automobila na vjetar. Ako vozite brzinom manjom od 35 km / h, obično je u redu držati spuštene prozore. Međutim, pri većim brzinama trebali biste držati prozore, ako možete, zatvorenima kako biste smanjili otpor i poboljšali uštedu goriva.

Smanjite klimu na minimum

Naravno, bit će trenutaka kada će vam zbog ljetnih vrućina koristiti sustav klimatizacije. No koristite klimu umjereno. Ako trebate birati između držanja prozora spuštenih ili korištenja klime pri velikim brzinama, koristite klima uređaj na niskim postavkama.

Zamijenite prljave filtre za zrak

Prljavi zračni filtri uzrokuju da motor vašeg automobila radi mnogo jače nego što mora, a to uvijek rezultira lošom potrošnjom goriva. Stoga svakako slijedite preporuke proizvođača za povremenu zamjenu filtra za zrak. Čisti filter zraka omogućuje vašem motoru učinkovitije performanse, a također vam pomaže i uštedjeti novac na pumpi.

Provjeravajte jesu li vam gume dovoljno napumpane

Provjerite priručnik za vlasnike automobila i uvijek provjerite jesu li vaše gume napuhane do odgovarajuće razine tlaka u zraku. Nepravilno napumpane gume u nekim slučajevima mogu smanjiti potrošnju goriva vašeg automobila do pet posto. Ovo je jednostavno potpuni gubitak goriva i novca.

Više o svim savjetima možete pogledati i u videu u nastavku:

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime