VIDEO Arheolozi u Egiptu otkrili 5.000 godina staru pivovaru

Pivo se koristilo tijekom žrtvenih obreda

468
Foto: screenshot Youtube

Arheolozi su u egipatskom gradu Abydosu otkrili 5.000 godina staru pivovaru koja je mogla proizvesti tisuće litara piva, objavilo je egipatsko ministarstvo turizma i starina.

Ministarstvo dodaje da pivovara vjerojatno datira iz vremena vladavine kralja Narmera, posljednjega kralja preddinastijskog razdoblja (3.300. – 2.900. prije Kista).

Dr. Matthew Adams sa Sveučilišta New York i jedan od voditelja egipatsko-američke misije koja je otkrila arheološko mjesto, rekao je kako on i kolege vjeruju da se pivo koristilo tijekom kraljevskih rituala pokopa najranijih egipatskih kraljeva.

Ranija istraživanja na istom području upućuju na to da se pivo koristilo tijekom žrtvenih obreda.

Pivovara, čiji je proizvodni kapacitet iznosio 22.400 litara, podijeljena je u osam odjeljaka s po 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavine žitarica i vode.

Egipatski dužnosnici pišu o novootkrivenim artefaktima, nastojeći oživjeti turizam pošto je egipatska turistička industrija devastirana zbog posljedica pandemije koronavirusa.

U ožujku prošle godine prekinuti su međunarodni letovi za Egipat. Zatvorena su arheološka nalazišta i muzeji.

Komercijalni letovi nastavljeni su tek u srpnju, a broj turista koji su posjetili zemlju smanjio se s 13,1 milijuna tijekom 2019. godine na tri i pol milijuna u 2020.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime